NEVESINJCI PREDSTAVILI TRADICIONALNU GASTRONOMIJU I ISTORIJSKO NASLJEĐE | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

NEVESINJCI PREDSTAVILI TRADICIONALNU GASTRONOMIJU I ISTORIJSKO NASLJEĐE

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: radio nevesinje | Datum:31.05.2024.

Foto: Radio Nevesinje

 

Mještani sela Bratač, Udruženje „Slow Food“ Trebinje i Turistička organizacija Republike Srpske danas su u živopisnom pejzažu kod srednjovjekovnog mosta Ovčiji brod priredili događaj pod nazivom Dan sira i krompira. Organizatori su domaćim i stranim gostima predstavili bogato prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe svoga sela koje je prije dvije godine uvršteno na popis najljepših sela u BiH.

Tradicionalna gastronomija bazirana na domaćim proizvodima poput krompira, meda i sira iz mijeha nikoga nije ostavila ravnodušnim.

 

Nakon kratke turističke ture kroz Bratač domaćini i gosti su se okupili kod Ovčijeg broda, zadivljujuće građevine nastale početkom 18. vijeka kao remek djelo tadašnjeg neimarstva. Radoš Buha iz Opštinske turističke organizacije objasnio je zašto ovaj tihi posmatrač vijekova sve više privlači pažnju turista i znatiželjnika.

 

 

 Najpoznatiji prizvodi nevesinjskog kraja − sir iz mijeha i krompir promovisani su kroz takmičarski program u kojem su učesnici pripremali tradicionalna jela. Posebno formirana komisija kao najbolju je ocijenila gastronomsku ponudu Branislavke Đogović Radović. Druga nagrada pripala je Udruženju proizvođača gatačkog kajmaka, a treća proizvođaču sira iz mijeha Miroslavu Glogovcu.

Branislavka  kaže da se stara narodna jela od sira, kajmaka i krompira, pita, pura i cicvara sve više cijene.

„Nakon što su nove generacije ispratile sve gastronomske trendove, opet se vraćamo na domaće proizvode sa našeg prostora“, naglašava Branislavka.

Uz bogatu trpezu iz grla narodnih pjevača potekla je i izvorna pjesma.

 

 

Organizatori su uručili zahvalnice Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, brojnim međunarodnim i domaćim organizacijama, privrednim društvima, udruženjima i volonterima.

Gosti manifestacije bili su ambasador Italije u BiH Marko Di Ruca, predstavnici Generalnog konzulata Srbije u Mostaru, Ministarstva poljoprivrede, Opštine Nevesinje, Turističke organizacije RS, Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijske baštine HNK, te partneri na projektu iz Nikšića, Trebinja, Gacka, Širokog Brijega i drugih gradova.

 

Mještani Bratača su se trudili da budu dobri domaćini. Slavica Samardžić kaže da je grupa zavičajnih zaljubljenika odradila veliki posao volonterski promovišući svoje selo koje ima ogromno prirodno, istorijsko i gastronoimsko nasljeđe i kao takvo se našlo na mapi najljepših sela svijeta.

„Pokazali smo ljudima ono što imamo i to je bilo dovoljno da ponesu puno lijepih utisaka“, istakla je Samardžić.

Događaj u Brataču pratilo je više medijskih kuća iz regiona.

 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: