Vikipedija protiv tabloida | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vikipedija protiv tabloida

Izvor: RTS | Foto: Benchmark.rs | Datum:13.02.2017.

Urednici Vikipedije zabranili su citiranje britanskog tabloida Dejli mejl zbog toga što nedovoljno provjerava činjenice i označili su ga kao nepouzdanog.

Vikipedija (foto:Benchmark.rs) -

Ta je odluka izazvala mnoge polemike u javnosti. Čelnici internet enciklopedije poručuju da je za njih pouzdanost veoma važna i da je odluka donijeta u skladu sa tim.

Potez Vikipedije nije uobičajen, jer svaki korisnik interneta ima mogućnost da ispisuje i dopunjuje članke. Urednici su naveli da je riječ o mediju koji nedovoljno provjerava činjenice.

Izvršna direktorica fondacije koja upravlja Vikipedijom Ketrin Maher rekla je da se ona ne miješa u uređivačku politiku, ali navodi da Vikipedija zahtijeva pouzdanost i provjeru činjenica, kao i ispravljanje pogrešnih podataka u člancima.

Ona smatra da su urednici postupali po tim principima kada su donijeli odluku o zabrani citiranja Dejli mejla.

- Pretpostavljam da će oni, ako se okolnosti promijene, biti veoma otvoreni da ponovo razmotre svoju odluku - navela je Ketrin Maher.

Vikipedija je osnovana 2001. godine i postala je jedan od najposjećenijih internet sajtova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: