Počeo četvrti simpozijum „Teologija u javnoj sferi“ | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Počeo četvrti simpozijum „Teologija u javnoj sferi“

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:09.02.2017.

U organizaciji Centra za filosofiju i teologiju Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske danas je u novootvorenom Kulturnom centru počeo četvrti po redu godišnji simpozijum „Teologija u javnoj sferi“.

Obraćajući se u ime domaćina Simpozijuma, protojerej stavrofor profesor doktor Vladan Perišić je istakao da je ovaj naučni skup jedan od osnovnih projekata koje organizuje Centar za filozofiju i teologiju.

„Centar je povezan sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu i između ostalog bavi se još i prevodima, organizovanjem naučnih skupova, dovođenjem eminentnih profesora, organizovanjem ljetnjih škola”, rekao je protojerej Perišić.

Ministar nauke i tehnologije u Vladi Republike Srpske Jasmin Komić, u svom prigodnom obraćanju, između ostalog, izrazio je nadu da će ovaj Simpozijum proteći u duhu kritičkog promišljanja sadašnjosti i budućnosti i da će pouke biti sažeti putokazi za sve nas koji, kako je istakao, živimo na ovom varljivom tlu.

Direktor Sekretarijata za vjere u Vladi RS Dragan Davidović rekao je da će ovaj naučni skup, imati podršku od strane Vlade RS dok god bude trajao.

Podržavamo ovakve skupove jer su Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Grad Trebinje pokazali mnogim,  daleko većim centrima, u proteklom periodu, da je dobra ideja početak jednog velikog uspjeha. Ovakvi susreti ostavljaju trajan otisak u društvu, a ono što je obaveza Sekretarijata za vjere i mene lično je da pokušamo da sistemski riješimo finansiranje Centra za filosofiju i teologiju Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, kako bi uspješno radio”, rekao je Davidović.

U prvoj sesiji simpozijuma govoreno je o temi „Sabornost i jedinstvo Crkve u 21. veku uz osvrt na kritski sabor” o kojoj su govorili profesor doktor Rade Kisić, jeromonah Ignatije Šestakov, sabrat moskovskog Sretenjskog manastira i urednik najvećeg pravoslavnog sajta na svijetu i otac Vukašin Milićević.

Simpozijum je osmišljen kao svojevrsni festival koji će u sebi obuhvatati različite sadržaje: panel diskusije, predavanje, predstavu i izložbe, a biće svečano zaključen evharistijskim slavljem u nedjelju, u trebinjskom Sabornom hramu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: