Ponovo stradao mobilijar u parku: Stražar ili video-nadzor jedina rješenja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Ponovo stradao mobilijar u parku: Stražar ili video-nadzor jedina rješenja

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:07.02.2017.

Klupe i dječije igralište u gradskom parku opet su bili na meti vandala, što sve više zabrinjava i nadležne, koji su zbog sve češćih izdataka za popravke prinuđeni da razmišljaju i o angažmanu čuvara ili videonadzoru.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Janja Ćapin ističe da je uništavanje mobilijara u parku već duže vrijeme redovna pojava, te da su klupe stradale u posljednjem divljanju neodgovornih pojedinaca bile na popravci i sredinom januara.

Nije prošlo ni dvadeset dana – klupe su opet polomljene. U petak smo dali nalog da se opet stave u funkciju, što bi trebalo da rade domari iz gradske administracije – da ne bi angažovali druge izvođače i kako bismo usštedjeli sredstva“, ističe Ćapin.

Ona dodaje da već postoji idejni projekat za rekonstrukciju parka u ovoj godini, sa novim zasadima zelenila, dječijim igralištem i kvalitetnijim osvjetljenjem, ali i da je ozbiljno pitanje da li će ova investicija imati smisla ukoliko se nastavi ovakav odnos pojedinaca prema javnoj imovini.

Nemoćna je i komunalna policija, čiji službenici uz redovne kontrole javnih površina imaju i mandat da kažnjavaju neodgovorne koje zateknu da pričinjavaju štetu.

„U slučaju da se zatakne lice koji nanosi štetu, postoje zakonom određene mjere za kažnjavanje. Problem je što se takve stvari događaju u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim časovima, što znači da iza ovih nepoželjnih pojava po pravilu stoje nama nepoznata lica“, kaže Bojan Čvoro, načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije.

On dodaje da i nedovoljno osvjetenje na prostoru gradskog parka ide na ruku počiniocima, te da je i u poslednjem slučaju komunalna policija mogla samo da sačini zapisnik o šteti i proslijedi ga nadležnom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.

Jedini način da se spriječe ovakve neželjene pojave je da se angažuje čuvar ili instalira videonadzor u gradskom parku“, ističe Čvoro.

Nestaju poklopci i rešetke sa šahtova

Neodgovoran odnos pojedinaca prema javnoj imovini sve se češće ogleda i u krađi željeznih poklopaca, slivničkih i linijskih rešetki za oborninsku kanalizaciju.

Samo u prošloj godini, kažu nadležni, nestalo je desetak poklopaca za šahtove, koji su vjerovatno prodati otkupljivačima sirovina.

Počinioci ni u ovim slučajevima nikad nisu otkriveni niti je iko sankcionisan, a nabavka svakog zamjenskog poklopca gradsku kasu košta i do 250 KM.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: