Oko 90 odsto djece od 10 do 15 godina ima mobilni telefon | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Oko 90 odsto djece od 10 do 15 godina ima mobilni telefon

Izvor: Srna | Foto: Screenshot | Datum:06.02.2017.

Oko 90 odsto djece uzrasta od 10 do 15 godina posjeduje mobilni telefon, a većina je spremna ostaviti svoje lične podatke na internetu, uključujući adresu stanovanja, rezultat je istraživanja koje je provela međunarodna organizacija "Spasimo djecu".

Djeca i mobilni - Foto: Screenshot

Prema rezultatima ovog istraživanja koje je provedeno tokom prošle godine, 90,5 odsto djece uzrasta od devet do 17 godina ima profil na jednoj ili više društvenih mreža – "Tviteru", "Fejsbuku", "Jutjubu" i "Instagramu", saopšteno je iz ove organizacije.

Svako četvrto dijete našlo se u situaciji da mu je objavljena slika bez dozvole, a 28 odsto djece obuhvaćene istraživanjem doživjelo je prijetnje na internetu tri ili više puta.

Istraživanje pokazuje da u slučaju problema, 50 odsto djece ne bi prijavilo slučaj uznemiravanja na internetu, a manje od trećine ispitane djece bi se obratilo školskom osoblju.

Povodom obilježavanja 7. februara - Dana bezbjednog interneta, "Spasimo djecu" želi skrenuti pažnju na bezbjednosne izazove koje predstavlja masovno korištenje informaciono-komunikacionih tehnologija, a posebno u kontekstu sigurnosti djece kao najranjivije kategorije.

Direktor organizacije "Spasimo djecu" za sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčević rekla je da je izražena potreba za obrazovanjem i djece i njihovih roditelja o opasnostima koje vrebaju na internetu, te načinima na koje se dijete od njih može zaštiti, s obzirom na to da se nastavni predmet vezan za informatiku i računarstvo najčešće počinje izučavati tek sa 11 godina.

"Neophodno je preventivno djelovati u svrhu stalnog učenja, imajući na umu pozitivne stvari koje informaciono-komunikacione tehnologije pružaju, ali i rizike i opasnosti, pogotovo kada su djeca u pitanju", istakla je Žeravčićeva.

Iz ove organizacije naglašavaju da je veoma bitan angažman cjelokupnog društva, kako bi se kroz različite nivoe vlasti, ali i putem formalnog i neformalnog obrazovanja kvalitetno djelovalo, a sve s ciljem sveobuhvatne zaštite djece na internetu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: