Sveti Sava – školska slava | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Sveti Sava – školska slava

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:27.01.2017.

Trebinjske škole obilježile su danas krsnu slavu – Savindan, lomljenjem slavskog kolača i poetsko-muzičkim programom, koji su pripremili učenici i nastavnici Osnovne škole „Vuk Karadžić“, ovogodišnji domaćini slavske svečanosti.

Nakon lomljenja slavskog kolača sa direktorima trebinjskih osnovnih i srednjih škola, sveštenik Mladen Žulović je čestitao školsku slavu i poručio da je Sveti Sava bio najljepše dijete koje je ikada srpska majka rodila, a njegova ljepota ogleda se i u njegovoj smjernosti, hristoljublju, ali i ljubavi prema svim narodima.

Mišo Pešić, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ uputio je najiskrenije čestitke povodom školske slave svim učenicima i prosvjetnim radnicima.

“Djelo Svetoga Save je duhovna čitanka, otvorena knjiga koja prenosi mir i ljubav, smirenost, darežljivost, čovjekoljublje, odanost vjeri i molitivi koja nas čini cjelovitim ličnostima. Osnovna preokupacija čovjekovog duha jednako se javljaju u vrijeme Svetoga Save i u naše vrijeme, jer se on u svoje vrijeme odazvao izazovu da bi pobijedio vrijeme i ograničenost i otvorio put svojim potomcima koji žele da idu za pravim duhovnim vrijednostima. On nas je ohrabrio za napornu trku do pobjede i na pravi način uveo u red krštenih i prosvjećenih naroda“, istakao je Pešić.

U jednočasovnom programu su učestvovali učenici iz muzičke, folklorne i recitatorske sekcije škole iz Polica.

Učenici osmog razreda Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ Milici Ilić, danas je uručena prva nagrada na literarnom konkursu „Život je sen i san“, koga je organizovalo Srpsko kulturno i prosvjetno društvo „Prosvjeta“, gradski odbor Trebinje, u saradnji sa osnovnim školama iz našeg grada.

Kao pobjedniku na literarnom konkursu „Prosvjete“, Milica je dobila 100 KM, plaketu „Svetosavsko pero“ i knjigu.

Drugu nagradu na „Prosvjetinom“ konkursu dobila je Teodora Uljarević, a treću Mia Mijanović – obje učenice Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: