Nevesinje: Svetosavska akademija u četvrtak, 26. januara | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Nevesinje: Svetosavska akademija u četvrtak, 26. januara

Izvor: www.opstinanevesinje.rs | Foto: www.opstinanevesinje.rs | Datum:23.01.2017.

U Velikoj sali Opštine Nevesinje u četvrtak, 26. januara sa početkom u 20 časova biće održana velika Svetosavska akademija. Učenici, nastavnici, duhovnici i javni radnici žele da sugrađanima upriliče dostojnu svetosavsku priredbu.

Program će biti sastavljen od priča o Svetom Savi, etno muziciranja, horskog pjevanja i poetskih segmenata posvećenih duhovnom preporoditelju srpskog naroda.

U Nevesinju je uspomena na Svetog Savu vječna i neizbrisiva. Prvi pouzdani istorijski podatak o ovom hercegovačkom mjestu nalazi se u Ljetopisu Pećke patrijaršije u kome se navodi da je Sava Nemanjić u Nevesinju 1219. postavio prvog humskog episkopa.

Neki izvori preciziraju da je Humska episkopija osnovana u selu Zalomu nakon čega je nevesinjski kraj još dugo ostao zemlja Nemanjića. Istoričari tvrde da je čuvena Splitska povelja kojom župan Nemanja dozvoljava Splićanima da trguju u Humskoj zemlji iz 1190. godine upravo pisana u Hramu Svete Bogorodice na Zalomu. Od tada pa do danas Sveti Sava prebiva u dušama i zajedničkim molitvama svih čestitih Nevesinjaca inspirišući ih na uvijek nova i plemenita pregnuća.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: