Hercegovci u Novom Sadu 26. put zajedno dočekali pravoslavnu Novu godinu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Hercegovci u Novom Sadu 26. put zajedno dočekali pravoslavnu Novu godinu

Izvor: Slobodna Hercegovina | Foto: Slobodna Hercegovina | Datum:17.01.2017.

Doček pravoslavne Nove godine među Hercegovcima u Srbiji nezamisliv je bez tradicionalnog sabora Hercegovaca u restoranu „Ribarac“ u Novom Sadu. Po 26. put u kontinuitetu Udruženje Srba iz Hercegovine u Novom Sadu proslavlja svoju krsnu slavu Svetog Vasilija što je ujedno prilika da se Hercegovci sa svih strana okupe i zajedno proslave Novu godinu.

PUKNI ZORO: HERCEGOVCI U NOVOM SADU 26. PUT ZAJEDNO DOČEKALI PRAVOSLAVNU NOVU GODINU

U Srbiji je na snazi epidemija gripa u većem broju gradova, a ni putevi okovani ledom nisu bili prepreka da se i ove godine na Ribarcu okupi više od 400 Hercegovaca.

Skup je počeo siječenjem kolača i blagoslovom sveštenika Predraga Tolimira. Potom je goste pozdravio domaćin ovog skupa i predsjednik najstarijeg hercegovačkog udruženja u Srbiji, Đorđo Radojičić.

On je u svojoj besjedi naglasio da ljudi sa dva zavičaja nikada neće zaboraviti kamen sa koga su potekli i biti ponosni na svoju i “slobodnu Hercegovinu”.

Zdravicu je na njemu svojstven način održao legendarni privrednik Marko Milošević.

U ime gostiju iz Hercegovine obratio se Milenko Avdalović, nedavno izabrani predsjednik opštine Nevesinje. Podsjetio je na vrijeme kada je 1995. godine, tada u ulozi novinara, boravio u Novom Sadu na dočeku koji je u međuvremenu postao prepoznatljiv brend “srpske Atine”.

hercegovačko NS 2

– Hercegovina danas ima dva velika problema: ekonomski i demografski. U oba problema značajno mogu pomoći naši zemljaci u Srbiji na način da se neko vrati da živi u starom zavičaju ili da neki od privrednika otvori neki pogon u zavičaju što bi bila i najveća pomoć Hercegovini.

U programu je publika mogla da vidi majstorstvo Vojina Radojičića na diplama, dvojnicama i guslama.

Iz Hercegovine se pjesmom predstavila muška pjevačka grupa iz Nevesinja, a u programu su dominirali Gajdobrani i KUD „Blagoje Parović“.

Voditelj programa Milivoje Beštić je između najava hronološki podsjetio na mnoga dešavanja vezana za Hercegovinu. Tako je još jednom pozdravljen gest nevesinjskog domaćina Milana Zurovca koji je poklonio 42 božićne pečenice najsiromašnijima. Beštić je podsjetio da je između dva sijela udruženje ostalo bez dva člana: aforističira Ilije Markovića i nekadašnjeg predsjednika udruženja Mladena Markovića.

Međutim, ovom udruženju pripada budućnost. U ovom trenutku Udruženje Srba iz Hercegovine u Novom Sadu može da se pohvali najaktivnijom omladinom. Bojan Milenić je podsjetio na brojne akcije koje su tokom godine mladi ovog udruženja uradili. Najznačajnije  je bilo prikupljanje dobrovoljnog davanja krvi i to u dva navrata, kao i skupljanje pomoći za djecu sa Kosmeta.

Proglašavajući najbolju ovogodišnju studentkinju, Milenić je primjetio da uprkos velikom broju studenata veoma je malo onih koji se usude da se prijave. Ove godine konkurisalo je četvoro studenata, a među njima najslabiji prosjek je bio iznad 9,60.

– Svaki student ne pomišlja da se prijavi ukoliko mu je prosjek manji od 9,50. Dugogodišnju dominaciju gatačkih studenata prekinula je Nevesinjka Milica Šipovac – rekao je Milenić koji je najavio da će tokom naredne godine biti organizovane akcije za pomoć zavičaju.

hercegovačko NS 4

Stasita Hercegovka, član je čuvenog bratstva Šipovac, koje se podizanjem crkve na Vjenčacu upisalo u istoriju Nevesinja, student je pete godine stomatologije sa prosjekom 9,89. Milica je, osim ljepote i pameti, pokazala i veliko srce. Svoju novčanu nagradu priložila je u cijelosti za liječenje Dražena Vučića rođenog Mostarca koji sada živi u Veterniku, a koji se liječi od karcinoma melanoma.

– Pozivam sve u sali da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu Draženu da se izliječi – rekla je Milica burno pozdravljena od svih gostiju.

U nastavku programa publika je mogla da uživa u humoreskama legendarnog doktora Bratoljuba Brkljače i kolumniste Slobodne Hercegovine Marka Nikčevića.

U tradicionalno takmičenju u natpjevavanju „Pjevaj brate, i ja ću uzate“ prijavile su se samo dvje ekipe. Pobjedila je grupa “Braća Radojičići”, mada ne bi bilo nepravedno da je nagrada pripala “Hercegovcima”.

U bogatoj tomboli neki su se radovali umjetničkim radovima darovite hercegovačke slikarke iz Sombora, Snežane Nege Milinković, neki su dobili pršutu, a najsrećniji Majo Milošević dobio je vikend u hotelu “Aćimović” na Mosku. Bio je tu i čitav niz drugih nagrada, a primjetili smo da je srećne ruke bio i voditelj Milivoje Beštić koji je dobio vunene čarape.

 Srećan je bio i tvorac ovog udruženja Pejo Bajčetić koji se podsjetio dana kada je sve započelo.

– Hercegovci se okupljaju sigurno 40-ak godina, ali organizovan doček pravoslavne Nove godine traje u kontinuitetu 26 godina. Srećan sam kad vidim mlade članove našeg udruženja koji pokazuju zarazni entuzijazam i bude vjeru u budućnost – rekao je Pejo koji je uz mlade članove udruženja aktivno učestvovao u svim ovogodišnjim akcijama.

I predsjednik Đorđo Radojičić nije krio zadovoljstvo što, zahvaljujući omladini, ovo Udruženje osim što ima najduži staž ubraja se među najperspektivnije zavičajno udruženje.

U nastavku programa atmosferu do usijanja doveo je gajdobranski Bole bend. Među gostima iz Hercegovine, pored pomenutog Milenka Avdalovića načelnika Nevesinja, bili su načelnik Bileće Miljan Aleksić i bivši načelnik Berkovića Beli Lučić.

Skup je svojim prisustvom uveličao i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta, a nisu izostali ni predstavnici bratskih udruženja Gačana, Bilećana, Nevesinjaca, kao ni Uroš Milojević koji je došao u ime Hercegovaca iz Banata.

Igralo se i pjevalo do sitnih jutarnjih sati.

Naredni skup Hercegovaca zakazan je za 11. februar u beogradskom centru Sava koji organizuje zavičajni klub Gačana u Beogradu.

hercegovačko NS 3


Tekst i foto: Trifko Ćorović


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: