Dvotočkaši zamijenili "ćiru" | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dvotočkaši zamijenili "ćiru"

Izvor: Nezavisne | Datum:14.01.2017.

Uskotračna željeznička pruga koja je nekad povezivala jug Bosne i Hercegovine sa Dubrovnikom i dalje sa Herceg Novim, revitalizovana je zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje i to zasad samo u dijelu južnih hercegovačkih gradova i Dubrovnika, a prugom će umjesto starih vozova na ugalj ubuduće voziti - bicikli.

U pitanju je turistički projekat u kome staza obuhvata pružnu trasu od Neuma, Čapljine, Mostara, preko Ravnog i Trebinja i dalje prema dubrovačkoj opštini Konavle, kuda će se, uz zaustavne stanice, kretati turisti biciklisti i to svojim biciklima ili onim koje će moći besplatno pozajmiti na zaustavnim stanicama.

Prema riječima projekt koordinatora iz Trebinja Tatjane Bulajić, u pitanju je projekat nazvan "Biciklom kroz istoriju revitalizacija stare uskotračne pruge", koji je vrijedan oko 650.000 evra. Od tog iznosa je blizu 300.000 evra pripalo bosanskohercegovačkoj strani za popravku dijela pružne trase, obilježavanje staze, postavljanje znakova, uređenje biciklističkih stajališta i nabavku samih bicikala.

"Na ovaj će se način oživjeti nekadašnja uskotračna pruga u svrhu biciklističke staze i to na način što je nekadašnja pružna trasa već preuređena za tu namjenu. Nabavljena su i bicikla, a za koji dan se postavlja i signalizacija", kaže Bulajićeva. Ono što ona naročito ističe je, u stvari, i opšti cilj ovog projekta, a to je doprinos integraciji privrede u pograničnim područjima Hercegovine i Dubrovačkoneretvanske županije kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude biciklističke staze koja će prolaziti obnovljenom starom uskotračnom prugom na kojoj je vagone vukla lokomotiva na ugalj, takozvani "ćiro".

Staza iz Ravnog vodi do nekadašnjeg čvorišta vozova Hum kod Trebinja, ali se prostire i jednim dijelom magistralnog pravca do samog grada Trebinja, kuda će takođe biti obilježena maršruta i postavljeni znakovi. U gradu će biti postavljene infotable u vezi s ovom stazom. "Biciklima će se stizati do Stare željezničke stanice gdje je kao turistička atrakcija ostala upravo jedna od tih lokomotiva 'ćiro', koju je lijepo vidjeti, pa je i sada predmet interesovanja brojnih turista, a odatle se produžava do Turističke organizacije u centru grada, gdje se mogu dobiti sve informacije i o projektu i o ponudama Trebinja", kaže Bulajićeva.

Pored toga što je ovo jedan od prvih projekata prekogranične saradnje ovog kraja sa susjednim Dubrovnikom, odnosno opštinom Konavle, njegov je značaj i u tome što se dobija nova i atraktivna turistička ponuda koja je veoma važna za Trebinje kao turističku destinaciju, a moguće ga je kasnije proširiti i na Crnu Goru, koja sada nije obuhvaćena. I Bulajićeva kaže da su zasad na biciklističkoj stazi bh. gradovi kroz koje je vodila pružna trasa od Neuma, Čapljine, Mostara, preko Ravnog i Trebinja i dalje prema dubrovačkoj opštini Konavle, ali postoji mogućnost da se projekat dalje nastavi sa Crnom Gorom, dokle je u Nikšić i južno Herceg Novi nekad pruga išla.

Ovo bi, kažu turistički radnici Trebinja, mogla biti i maršruta kojom bi vozio turistički vozić i bio isplativ za tri susjedne države, ali bi se usput, na zaustavnim stanicama, mogli instalirati i štandovi s autohtonim proizvodima ovih krajeva poput hercegovačkih vina, meda, smokava, sira, različitih ručnih radinosti i turističkih prospekata. Budući da u Trebinju još nije postavljena signalizacija za ovaj projekat, nisu stvoreni ni uslovi da se ovaj dio rute zvanično promoviše, ali je to u decembru već urađeno na dijelu puta od Hutova do Zavale.

Tada je upriličena biciklijada nazvana "Ćirinom stazom", u kojoj je učestvovalo preko 50 biciklista koji su na zaustavnoj stanici u Ravnom dočekani domaćinski domaćim proizvodima, a nakon toga se uputili u besplatan obilazak čuvene pećine Vjetrenice, pa na ručak u restoran "Zavala".

"Ovo je veoma značajno područje i kada je riječ o biodiverzitetu, i kada se radi o kulturološkom i istorijskom nasljeđu, tako da su samo na trebinjskom dijelu staze veoma značajne turističke destinacije vrijedne u svakom pogledu", dodaje Bulajićeva.

Ukoliko bi se javnosti učinili bolje dostupnim takozvani Rimski put koji je vodio iz pravca Dubrovnika, preko oblasti Petrovo Polje i Zupci, do Konavala i Crne Gore, a na tome su putu otkrivena dva objekta: dvije takozvane vile rustice koje su danas nažalost zarasle u šiblje, ova bi dionica bila nezaboravan spoj vijekova i neponovljiv doživljaj. Nosioci projekta, Javno preduzeće "Vjetrenica" Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i opština Konavle (Republika Hrvatska), uz partnere Regionalnu razvojnu agenciju REDAH, Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA, Udruženje za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", Turističku zajednicu opštine Konavle, Turističku organizaciju opštine Trebinje, te opština Čapljina, Ravno i Neum saglasne su da bi nastavak projekta značio i zagarantovani uspjeh u svakom pogledu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: