Zbog virusa i ekstremnih minusa: U Hitnoj pomoći pune ruke posla | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Zbog virusa i ekstremnih minusa: U Hitnoj pomoći pune ruke posla

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:14.01.2017.

Služba hitne pomoći trebinjskog Doma zdravlja proteklih dana bilježi povećan broj intervencija, a ljekarima se najčešće javljaju pacijenti sa virusnim infekcijama, upalama pluća, ali i tegobama izazvanim ekstremnim minusima i temperaturnim razlikama.

Načelnik ove službe dr Saša Borjan kaže da u ambulanti 40-ak pacijenata dnevno zatraži hitnu medicinsku pomoć, uz 20-ak poziva na terensku intervenciju, pri čemu vanredne zimske okolnosti na seoskim područjima Trebinja dodatno otežavaju rad ljekarskim ekipama.

Nedavno je, navodi, zbog neprohodnih lokalnih puteva, duže od pet časova trajalo probijanje ambulantnih kola do sela Ugarci na Ljubomiru i pacijenta koji je kolabirao zbog izlaganja ekstremnim temperaturnim razlikama.

On kaže da izlazak iz tople prostorije na vanjski minus naročito umije da bude fatalan za srčane bolesnike, na šta opominju i dva slučaja zabilježena prethodnih dana u Trebinju, koja su na žalost završila smrtnim ishodom.

„Srčani bolesnici treba da izbjegavaju izlazak na niske temperature jer izlaskom iz tople prostorije na vanjski minus dolazi do suženja krvnih sudova i srca, što za njih može da bude zaista opasno. Ukoliko osjete u ovakvim situacijama bilo kakve tegobe, odmah treba da zatraže ljekarsku pomoć“, upozorava dr Borjan.

Virusne infekcije ne jenjavaju ni sa ekstremno niskim temperaturama, pa se za pomoć ljekara često javljaju pacijenti sa simptomima povišene temperature, curenja nosa i suzenja očiju, kijavicom i kašnjom, opštom malaksalošću i vrtoglavicom.

Obično te viroze zahtijevaju samo simptomatsku terapiju, jer traju sedmicu dana i sa lijekovima i bez njih. Pacijentima preporučujemo konzumiranje vitaminskim preparata, svježeg voća ili proizvoda na bazi matične mliječi i propolisa“, ističe načelnik trebinjske Službe hitne pomoći.

Međutim, dodaje dr Borjan, veliki je broj i dijagnostifikovanih upala pluća, koju prate višednevna povišena, čak i blago veća tjelesna temperatura, bolovi u predjelu rebarnih lukova i iskašljavanje većih količina šlajma.

Ako se desi da pacijenti imaju povišenu temperaturu koja ne prolazi sedam-osam dana, obavezno treba da posumnjaju u upalu pluća i da se jave u hitnu pomoć kako bi je blagovremeno dijagnostikikovali i propisali odgovrajuću terapiju. Čak je bilo porodica sa pet ukućana – da troje od njih imaju upalu pluća“, kaže je dr Borjan.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: