Dan novogodišnjih darivanja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Dan novogodišnjih darivanja

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:29.12.2016.

Paketići za djecu sa pedijatrije

Hospitalizovanoj djeci na Odjeljenju za pedijatriju i neonatologiju trebinjske Bolnice juče je preduzeće „Elektrohercegovina“ doniralo 15 paketića.

Ljiljana Buha pedijatar, neonataolog i načelnik ovog Odjeljenja kaže da je trenutno smješteno sedmoro djece, svi sa respiratornim infekcijama.

„Ovo je lijep gest, kako bi djeca koja su hospitalizovana znala da nisu sama i nisu zaboravljena. Ponekad mislim da bi se pedijatrijskog odjeljenja i djece trebalo sjetiti i drugim danima osim pred novogodišnje i božićne praznike. Ovim putem bih zamolila sve firme da kada izdvajaju neka sredstva u humanitarne svrhe shvate da su djeca prioritet društvene zajednice, a zdrava jedan od glavnih ciljeva, te da je pomoć našem odjeljenju pomoć toj djeci“, naglasila je ona.

Buha je istakla da na godišnjem nivou bude hospitalizovano od 700 do 800 djece, te da su najčešći uzroci repsiratorne infekcije, s tim da često bude i dosta novoređenčadi, jer je ovo Odjeljenje ujedno i Centar za novorođenčad u regiji.

Kapacitet odjeljenja je 12 do 14 hospitalizovanih u toku dana, a kada je riječ o opremljenosti pedijatrijskog odjeljenja, najveći problem je infrastruktura, naglašava Buha.

„Infrastruktura nam je prilično skromna. Iako smo nedavno dobili krevete i zahvalni smo na tome, trebalo bi još da se uloži u odjeljenje pedijatrije. Sve stolice su đačkog tipa, nekoliko puta farbane kako bismo prostor malo osvježili i prilagodili djeci, dok smo s druge strane zadovoljni medicinskom opremom i kadrom“, pojasnila je Buha.

Djeca hospitalizovana na Odjeljenju pedijatrije i neonatalogije Bolnice Trebinje prije nekoliko dana su dobila 12 paketića iz Regulatorne agencije za električnu energiju, dok su prvi koji su se sjetili mališana, prema riječima pedijatra Ljiljane Buhe načelnika ovog odjeljenja, bile članice Kola srpskih sestara, koje su im na praznik Djetinjci donirale takođe 12 paketića.

Djeca za djecu

Mališani iz Javne ustanove za odgoj djece „Naša radost“ juče su uručili 90 novogodišnjih paketića trebinjskom Crvenom krstu.

U akciji pod nazivom „Jedno dijete, jedan paketić“ učestvovala su djeca iz sva tri objekta ove javne ustanove, darivanjem slatkiša i igračaka za svoje vršnjake iz porodica koje nisu u mogućnosti da najmlađe obraduju za novogodišnje praznike.

„Sva djeca su su lijepo prihvatili ovu akciju, od svoje kuće su donijeli slatkiše, zajedno smo pakovali paketiće i danas smo uručili omladini Crvenog krsta. Nadamo se da će pokloni otići u prave ruke  i da ćemo izmamiti nečiji osmjeh na lice“, istakla je za Radio Trebinje vaspitačica Rada Butulija.

Paketići i za djecu oboljelu od dijabetesa

Novogodišnje paketiće juče su dobila i djeca oboljela od dijabetesa sa područja Hercegovine.

Za paketiće, igru i zabavu potrudilo se Udruženje dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, kojih ovaj put, nažalost nije bilo.

Naime, sponzori, osim pojedinaca, nisu se odazvali da najmlađima koji boluju od šećerne bolesti uljepšaju bar jedan dan.

Nada Bijedić, predsjednik Udruženja za Radio Trebinje je istakla da su u programu učestvovala djeca iz igraonice „Ciciban“, učenici medicinske i ekonomske škole, a farmaceutske kuće su poklonile aparate i trakice za mjerenje šećera u krvi.

Udruženje dijabetičara Trebinje okuplja djecu oboljelu od ove hronične bolesti iz cijele Hercegovine.

Prema podacima Udruženja, u našoj regiji dijabetes je ustanovljen kod 29-oro djece do 18 godina, od čega je 11-oro iz Trebinja. Najmlađe oboljelo dijete ima tri i po godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: