Trebinje osnovalo poseban agrarni fond | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje osnovalo poseban agrarni fond

Izvor: RTRS | Foto: RTRS | Datum:19.12.2016.

Nova gradska administracija Trebinja odlučila se na iskorak u oblasti poljoprivrede – osnovan je poseban agrarni fond, kao podrška poljoprivrednim proizvođačima.

 Za početak, već u nacrtu budžeta, planiran je iznos od dvjesto hiljada maraka, a trebalo bi da bude operativan početkom godine. Novca bi, kroz druge izvore, za poljoprivredne proizvođače trebalo da bude i više.

Pored tradicionalne sezonske proizvodnje cvekle i mrkve, Krsto Asanović, za tri godine, zasadio je dvanaest duluma smilja. Uložio je vlastiti novac, iako su početna ulaganja dosta velika. Fond vidi kao otvorenu podršku proizvodnji.

„To je dobilo dobar odjek, to je odlična stvar…širio bih, razorao još četiri duluma, obezbijedio sadnice“, kaže Krsto Acanović iz sela Brag. Agrarni fond namijenjen je svim vidovima poljoprivrede. Za sada, najviše interesa ima za proizvodnju ljekovitog i aromatičnog bilja.

„Rizik nije, otkupna cijena smilja bila je tri marke, ne vjerujem da će padati cijena“, rekao je Dragan Vukalović. Uslovi za korišćenje novca Agrarnog fonda trebalo bi da budu definisani do kraja januara, kako bi novac bio operativan za sezonu.

„Gledaćemo da pokrijemo sve vidove poljoprivrede proizvodnje, znamo da nisu sredstva velika, ali kroz projekte ćemo nastojati da dođemo do još sredstava i usmjernimo u proizvodnju“, istakao je v.d direktora Agrarnog fonda Veselin Dutina. Dutina kaže da je cilj Fonda i obezbjeđenje plasmana poljoprivrednih proizvoda, s obzirom na to da nema organizovanog otkupa tržišnih viškova. Pravo na novčanu podršku imala bi registrovana poljoprivredna gazdinstava.

„Jer na taj način smatramo da ljudi koji imaju registrovana gazdinstva, da planiraju da se ozbiljno bave poljoprivrednom proizvodnjom“, kaže Dragan Vukalović.

Vukalović je potvrdio da će stručni tim Agrarnog fonda činiti ljudi, koji već imaju zaposlenje u gradskoj administraciji. Oni bi, prema najavljenoj racionalizaciji zaposlenih, bili višak, a na ovaj način pružiće im se šansa da stručno znanje usmjere u razvoj poljoprivrede.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: