UKC RS posjetio jedan od najboljih transplantologa svijeta | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

UKC RS posjetio jedan od najboljih transplantologa svijeta

Izvor: Srna | Foto: Ilustracije | Datum:17.12.2016.

Jedan od pet najboljih svjetskih transplantologa, Lionel Rosten iz Francuske posjetio je Odjeljenje nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, gdje je sa domaćim stručnjacima razgovarao o produbljivanju saradnje u oblasti transplantacione medicine.

UKC Banja Luka (Foto:banjaluka.com) -

Rosten je u razgovoru sa načelnikom Klinike za unutrašnje bolesti Branislavom Gašićem, šefom Odjeljenja nefrologije sa opštom internom medicinom Vlastimirom Vlatkovićem i članom Transplantacionog tima UKC-a Miloradom Grujićićem, podijelio najnovije informacije o zakonskim regulativama, procedurama i načinu izvođenja kadaverične i srodničke transplantacije sa ili bez kompatibilne krvne grupe u Francuskoj i u zemljama Balkana.

Iz UKC-a su naveli da je svrha jučerašnje Rosten posjete produbljivanje saradnje između stručnjaka u oblasti transplantacione medicine, pogotovo ako se uzme u obzir da je nekoliko pacijenata iz Srpske u okviru projekta "Otvorene mreže" transplantirano pod njegovim medicinskim nadzorom.

"Svi pacijenti iz Srpske koji su transplantirani pod nadzorom Rostena su prethodno obrađeni za transplantaciju te kontrolisani i praćeni nakon transplantacije u UKC-u Srpske", navodi se u saopštenju.

Tokom posjete Rostena razmatrani su različiti modaliteti saradnje, sa fokusom na dodatnu edukaciju patologa i nefrologa UKC-a Republike Srpske u prestižnim transplantacionim centrima u Francuskoj.

Rosten, koji je šef nefrološko-transplantološkog odjeljenja Univerzitetsko kliničkog centra u Grenoblu, posjetio je UKC Srpske u organizaciji "Otvorene mreže Banjaluka", zajedno sa predsjednikom Udruženja "Otvorena mreža" Almirom Čehajićem Batkom.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: