Prevencija najbolji i najjeftiniji lijek protiv dijabetesnog stopala | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prevencija najbolji i najjeftiniji lijek protiv dijabetesnog stopala

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:08.12.2016.

U Trebinju se održava dvodnevni seminar „Prevencija i tretman dijabetesnog stopala“, čiji je cilj edukacija timova porodične medicine i donošenje jedinstvenih stavovova o liječenju ove pojave koja prati oboljele od šećerne bolesti i može imati fatalan ishod.

seminar-1

Prema riječima Nataše Tomić, fizijatra iz Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“, pošto je dijabetes raširena bolest današnjice značajno je povezati sve nivoe zdravstvene zaštite kako bi se pacijentu pružila što bolja usluga.

Tanja Bošnjak, specijalista porodične medicine u trebinjskom Domu zdravlja, kaže da je broj oboljelih od šećene bolesti u porastu i u našem gradu.

„Značajno je što su ovim projektom obuhvaćene i medicinske sestre koje rade u timovima porodične medicine, a njihova edukacija je bitna jer se direktno susreću sa oboljelima od šećerne bolesti. Pacijentima je potrebeno više znanja o posljedicama bolesti. Preventiva je važna, jer se na taj način smanjuje mogućnost da dođe do amputacije dijela noge, čega se oboljeli najviše i plaše, a za društvo to znači uštedu u svakom smislu“, navela je Bošnjak.

seminar

„Ovim projektom treba osnažiti medicinske sestre da prepoznaju svoju ulogu u prevenciji dijabetesnog stopala, kako bi one svoja znanja mogle prenijeti na pacijente, pošto one najviše kontaktiraju sa oboljelima od dijabetesa“, kažeTatjana Ivanković Zrnić, medincinska sestra u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Edukaciju timova porodične medicine o prevenciji i tretmanu dijabetesnog stopala finansira Fond zdravstvenog osiguranja RS, a dvodnevni seminar u Trebinju je organizovan za timove porodične medicine iz istočne Hercegovine.

Nakon radionice timovi porodične medicine će dobiti brošure „Dijabetes i stopala“, sa savjetima o brizi za stopala i njihovoj njezi, koje će dijeliti oboljelima.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: