Udruženje poljoprivrednika: Još nema mjera za zaštitu domaće proizvodnje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Udruženje poljoprivrednika: Još nema mjera za zaštitu domaće proizvodnje

Izvor: Srna | Foto: RTRS | Datum:07.11.2016.

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske upozorava da do danas nisu preduzete nikakve mjere zaštite domaće proizvodnje, iako je to u više navrata obećao ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović.

Poljoprivreda - Foto: RTRS

"Prijedlog mjera zaštite domaće proizvodnje uputili smo Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i ministru Šaroviću prije gotovo godinu dana i to s ciljem zaštite tržišta mesa. Ni do danas nisu preduzete nikakve mjere", podsjećaju iz Saveza.

Poljoprivrednici upozoravaju da su danas problemi identični i da je dodatno ugroženo tržište povrća, prije svega, krompira i kupusa.

"Iako već deset godina poljoprivredni proizvođači traže uvođenje takozvanog plavog dizela, na pragu rješenja, ovo pitanje postaje predmetom političkog prepucavanja. Apelujemo, po stoti put, da nadležne institucije zanemare političke nesuglasice i konačno urade jednu pravu stvar za domaće proizvođače i uvedu plavi dizel", poručuju iz Saveza.

U saopštenju se navodi da je nemoguće da Međunarodnom monetarnom fondu /MMF/ smeta gubitak u budžetu BiH od oko 15 miliona KM uvođenjem plavog dizela, a ne gubitak više od 300 miliona KM primjenom adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/.

Iz Saveza ponovo skreću pažnju nadležnim institucijama BiH da prioritet njihovih daljih aktivnosti treba da bude uređenje spoljnotrgovinskog poslovanja BiH i zaštita domaće proizvodnje.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: