Na današnji dan 2004. godine osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Na današnji dan 2004. godine osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru

Izvor: Herceg TV | Foto: Srpska Pravoslavna eparhija Zahumsko - Hercegovačka i Primorska | Datum:17.10.2016.

Na današnji dan 2004. godine osveštana crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru. Ova crkva prvi je pravoslavni hram u dolini Neretve koji je u potpunosti obnovljen nakon rušenja u posljednjem ratu.

Prema nekim izvorima potiče još iz prve polovine petnaestog vijeka. Kako Ćorović kaže, hram koji se nalazio na ovom mjestu pošto je bio veoma malih dimenzija nazivan je Ćelija. Kako se Mostar razvijao, ukazala se potreba da se izgradi veći hram, koji bi omogućio okupljanje svih vjernika i koji bi više priličio episkopskom sjedištu, što je Mostar u međuvremenu postao. Sadašnji izgled hrama potiče iz 1863. godine što nam svjedoči i natpis iznad ulaznih vrata gdje se kaže da je ovaj hram te godine obnovljen.

Zapaljen je za vrijeme rata i u požaru potpuno stradao. Obnovljen je donacijom Njemačke vlade. Hram je osveštan 17. oktobra 2004. godine. Osvećenje je izvršio Eparhijski Arhijerej Gospodin Grigorije sa Arhijerejima: umirovljenim Zahumskohercegovačkim Gospodinom Atanasijem, Episkopom Mitropolije Novogračaničke Gospodinom Longinom i vikarnim Episkopom Humskim Gospodinom Maksimom. Ovo je jedini potpuno obnovljeni i osveštani hram u Mostaru i u njemu se redovno služi sveta Liturgija.



Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: