NEVESINJE: Održana tribina o pitanjima nestalih | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

NEVESINJE: Održana tribina o pitanjima nestalih

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:22.07.2016.

U Velikoj sali opštine Nevesinje  je juče održana tribina na temu „Strategija rješavanja preostalih neidentifikovanih slučajeva smještenih u mtvačnicama u BiH“ u organizaciji Međunarodne komisije za traženje nestalih i Instituta za nestala lica BiH.

Ova tribina je dio dvogodišnje kampanje čiji je cilj revizija stanja u kosturnicama i identifikacija žrtava, odnosno pokušaj samnjivanja  broja nestalih lica u mrtvačnicama, a ujedno smanjivanje i troškova čuvanja posmrtnih ostataka, jer na prostoru BIH postoji 11 mrtvačnica sa preko 2.400 NN lica.

Na području Herecgovine 154 lica su klasično identifikovana na osnovu dijelova garderobe, vojne knjižice, sata, ali sada postoji naučna metoda, DNK analiza, putem koje postoji 100% mogućnost da se utvrdi da je tijelo baš ono koje se traži.

Ranko Prodanović iz Instituta za nestale osobe BiH ističe da je potrebno da se napravi nova baza od preko 20.000 uzoraka koji bi išli na DNK analizu, koji bi dali garanciju da će se utvrditi identitet.

Ako bi ovo dalo nekog rezultata sadašnji broj nestalih u BiH bi se značajno smanjio, a potom bi se smanjili i troškovi i imali bi sigurnu bazu. Sa kostiju bi se uzeli isječci i postojala bi baza u kojoj bi se tačno znalo gdje je ko sahranjen - dodaje Prodanović

Oko 8.000 ljudi u BiH se još uvijek traži, dok u mrtvačnicama ima 2.542 posmrtna ostataka od kojih su uzeti uzorci za koje nema DNK potvrde identiteta, odnosno njihov koštani uzorak se ne podudara ni sa jednim od krvnih referentih uzoraka koji se nalaze u bazi podataka Međunarodne komisije za nestale ( ICMP-a).

Nihad Branković iz ICMP -a je rekao da su se prilikom klasične identifikacije desile greške u različitim fazama pogotovo ako se radilo o starijim posmrtnim ostacima, dok je kod očuvanijih posmrtnih ostataka manje bilo grešaka.

Najvažnije je napomenuti da kada se prikupe krvni uzorci od porodica koje su tradicionalno identifikovale svoje srodnike nijedna porodica neće biti kontaktirana da se radi reekshumacija grobnog mjesta bez potvrde identiteta odnosno zamjene posmrtnih ostataka - istakao je Branković.

Predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Aljonka Dželetović kaže da je ovo vrlo osjetljiva i teška tema, jer je patnja i bol čekati da identifikuješ svoga bližnjega, a sada treba porodicama koje su sahranile reći da možda njihov srodnik nije u tom grobu što  je vrlo teško.

Mislim da ovaj proces ide pogrešnim tokom, jer imamo previše tijela koja su NN, i da bi prvo to trebalo da se riješi  - rekla je Dželetović.

Prvobitni plan ove kampanje je da se kontaktiraju porodice koje su tradicionalno identifikovale svoje srodnike, a onda da se krene u  akciju prikupljanja krvnih uzoraka u periodu od 2017-2019. 


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: