Pred čitaocima najljepše stranice nevesinjske tradicije i viteštva | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Pred čitaocima najljepše stranice nevesinjske tradicije i viteštva

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:19.07.2016.

U organizaciji Narodne biblioteke Nevesinje, Radio Nevesinja i Opštinskog odbora „Prosvjete“ u Velikoj sali opštine Nevesinje predstavljena je monografija „Nevesinjska olimpijada“ autora Dragomira Grahovca.

 Ova knjiga nudi dragocjena svjedočanstva o počecima konjskih trka na Bratačkom lugu, razvoju konjičkog sporta u Nevesinju i prerastanju narodnog sabora u kulturno- sportsku i turističku manifestaciju. Autentični pisani dokumenti, isječci i stare štampe i bogata fotogalerija omogućavaju čitaocima da potpunije osjete duh viteštva koji je uvijek krasio Nevesinjsku olimpijadu.

Novinar Dragomir Grahovac naglašava da su Nevesinjci  viteški duh, čast, dostojanstvo i gostoprimstvo duboko urezali u svoju tradicionalnu svetkovinu Nevesinjsku olimpijadu.                                                                    

 - Bogato kulturno nasljeđe i stare sportove uspješno čuvaju od zaborava organizujući jedinstvenu manifestaciju viteštva - ističe Grahovac dodajući da je monografija potvrdila usmena predanja o dužini tradicije održavanja konjskih trka u Nevesinju. Nakon dugogodišnjeg rada autor je među korice sabrao najzanimljivije podatke iz olimpijskog vremeplova, priče o olimpijskim vitezovima, anegdote, rekorde i sve ono što je pratilo avgustovski sabor u Nevesinju.

Urednik monografije Branislav Đogović ukazao je na veliku vrijednost sakupljenih dokumenata i fotografija naglašavajući da  se tradicija najznačajnije sportsko-kulturne manifestacije u Hercegovini više ne temelji samo na usmenom predanju nego ima i dokumentarnu potvrdu. Đogović očekuje da će ovaj uspješno započeti projekat doživjeti i svoj nastavak kanidaturom Nevesinjske olimpijade za uvrštenje na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Direktorica Narodne biblioteke Nevesinje Ljilja Ivezić kaže da su Nevesinjci, a posebno poklonici viteških igara dugo čekali knjigu koja će dočarati svu ljepotu narodnih saborovanja, od starih vremena do danas.

Recenzent monografije Milivoje Beštić napisao je da su u knjizi sabrani „naša istorija i tradicija, naš zavičaj i naš običaj, čojstvo i viteštvo, domaćinsko nadgornjavanje i sportsko takmičenje“.

 

Za legendarnog hercegovačkog novinara Žarka Janjića  prva asocijacija na Nevesinjsku olimpijadu su konjske trke.

-          - Sve je na ovoj viteškoj priredbi na svoj način zanimljivo, lijepo skrojeno, opravdano, a konji su do posljednjeg trena nevedljivi junaci ove avgustovske drame sve dok ne pojure u posljednjem činu velike manifestacije donoseći eksploziju strasti, oduševljenja ili iznevjerene nade - zapisao je Janjić.

Sinoćnjoj manifestaciji prisustvovali su najuspješniji olimpijci - vizezovi iz Bratačkog luga čiji su viteški nastupi budili osjećaj ponosa i časti. Među njima je bio i Savo Kovačević iz Gacka koji je čitavu jednu deceniju izazivao divljenje ljubitelja konjičkog sporta. Sa osam trijumfa njegov Miško je najuspješnije grlo koje je ikad trčalo nevesinjskim ravnim barama.Kaže da mu je drago što se našao neko da sve to dokumentuje.

 - U Nevesinju su me uvijek srdačno dočekivali i to povrđuje i ova promocija - ističe Kovačević.

Publika je sa oduševljenjem ispratila dokumentarne video materijale snimljene na Bratačkom lugu 70-tih i 80-tih godina prošlog vijeka, kao i podsjećanja na duhovite dosjetke legendarnog nevesinjskog humoriste Milorada Miće Čokorila.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: