U Berkovićima će biti otvorena destilerija za ljekovito bilje | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Berkovićima će biti otvorena destilerija za ljekovito bilje

Izvor: Dnevni avaz | Foto: Dnevni avaz | Datum:09.02.2016.
berkovici

Opština Berkovići počela je pregovore s Kanadskim investicionim fondom o otvaranju destilerije eteričnih ulja i zakupu poljoprivrednih površina za proizvodnju i preradu smilja i drugog ljekovitog bilja.

Nekoliko proizvođača

„Za sada postoje konkretni sporazumi i mi smo već neke površine dali pod zakup i zaposlili određeni broj ljudi. Radi se o mnogo većem projektu, konkretno od nekih 200 hektara, gdje bi se zasadilo smilje, a onda pokretanjem destilerije, proizvodila eterična ulja i izvozila na inostrana tržišta“, navodi Nenad Abramović načelnik opštine Berkovići.

Dodaje da se na području opštine Berkovići proizvodnjom smilja za sada bavi nekoliko individualnih proizvođača.

„Našim poljoprivrednicima, kojima nedostaje poljoprivrednih površina za proizvodnju ljekovitog bilja, mi smo spremni da izađemo u susret i damo im u zakup zemljište. Ono najvažnije što bi se desilo ovdje u budućnosti jeste otvaranje pogona destilerije za preradu tog ljekovitog bilja. Nije još ništa zvanično, ali ja se nadam da smo na dobrom putu da to završimo“, istaknuo je Abramović.

U Kanadskom investicionom fondu navode da s načelnikom Abramovićem imaju odličnu saradnju te ambiciozne planove za budućnost, pogotovo na polju agrokulture, ali i drugih projekata koji se ukažu.

Veliki planovi

Oni kažu da su se odlučili za Berkoviće nakon što su saznali da je smilje iz Hercegovine najkvalitetnije, a planiraju da ulažu i u druge poljoprivredne kulture, kao što je, recimo, šipak te u zdravstvo i električnu energiju.

P. MUCOVIĆ


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: