Virusom korona zaražene još 22 osobe u Srpskoj; Jedno lice iz Nevesinja | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Virusom korona zaražene još 22 osobe u Srpskoj; Jedno lice iz Nevesinja

Izvor: Srna | Datum:01.05.2020.

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa novi virus korona potvrđen kod još 22 osobe, među 638 testiranih uzoraka u Institutu za javno zdravstvo, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Srpske.

Riječ je o 14 muškaraca i osam žena.

"Jedan muškarac je mlađe životne dobi, četiri muškarca su srednje i devet muškaraca je starije životne dobi. Četiri žene su srednje životne dobi i četiri su starije životne dobi", precizira se u saopštenju.

Prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banjaluke, dvije su iz Doboja i po jedna iz Gradiške, Kozarske Dubice, Krupe na Uni, Laktaša, Istočnog Sarajeva, Šipova, Dervente, Kneževa, Foče, Kalinovika, Šamca i Nevesinja.

Kod sedam osoba je utvrđeno da je riječ o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđen virus korona, dok kod ostalih nije mogla da se navede jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem.

Testirano je ukupno 12 osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Modriče, Kneževa i Banjaluke, a novi virus potvrđen je kod jednog zaposlenog u domu za starija lica u Kneževu, gdje su ranije potvrđena pozitivna lica.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirana su i još 93 zdravstvena radnika iz Banjaluke, Bijeljine, Teslića, Dervente, Doboja, Laktaša, Gradiške, Kozarske Dubice, Trebinja, Mrkonjić Grada, Zvornika, Ugljevika, Kotor Varoši, Prnjavora, Istočnog Sarajeva, čiji nalazi su negativni.

Testirana je ukupno 121 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su negativni.

U Republici Srpskoj do sada su potvrđena 842 slučaja virusa korona, od posljedica kovida-19 preminulo je 35 osobe, a oporavila se 381.

U Srpskoj su do sada na novi virus korona izvršena ukupno 13.664 testiranja.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci liječi se ukupno 128 osoba sa potvrđenim ili sumnjom na prisustvo korona virusa.

Na Odjeljenju kovid-19 hospitalizovana su 43 pacijenta teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

Kod pet pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dvije osobe su na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjeljenju hirurgije /stara lokacija UKC-a/ je 14 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjeljenju pulmologije /stara lokacija UKC-a/ je 55 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti apostol Luka" u Doboju zbrinuto je šest pacijenata sa Kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu dvije, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru pet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada je riječ o objektima za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome Kovida-19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjaluci nalazi se 117 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 23, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, na Palama i u Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.604 osobe, a nadzor je završen kod njih 24.750.

Na sedam graničnih prelaza je u Republiku Srpsku tokom 24 časa ušla ukupno 201 osoba, 203 osobe su izašle iz karantina i upućene su u lokalne karantine u opštinama, a trenutno se u karantinima na sedam graničnih prelaza nalazi ukupno 15 lica.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: