Banja Luka: Nove preventivne mjere, preporuka da djeca ne idu u vrtiće | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Banja Luka: Nove preventivne mjere, preporuka da djeca ne idu u vrtiće

Izvor: SRNA | Datum:12.03.2020.

Štab za vanredne situacije grada Banjaluka donio je nove preventivne mjere s ciljem smanjivanja društvenih kontakata zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona, a preporučeno je da djeca ne idu u vrtiće.

 

"To ne znači da su vrtići zatvoreni, ali postoji mogućnost da to bude urađeno od ponedjeljka. Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje ima obavezu da sutra utvrdi koliko djece mora biti u vrtićima, odnosno čiji roditelji nemaju drugu mogućnost", rekao je Radojičić novinarima nakon sjednice Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka.

On je dodao da postoji mogućnost i da rad vrtića bude organizovan u minimalnom broju objekata sa određenim brojem vaspitača, za onu djecu koju zaposleni roditelji nisu u mogućnosti da ostave kod kuće ili negdje drugo.

On je naveo da je radno vrijeme trgovina, ugostiteljskih objekata i zanatskih radnji ograničeno do 18.00 časova, dok dragstori i pekare mogu raditi do 22.00 časa.

"Nema noćnog rada, a prekida se i rad dječijih igraonica, fitnes centara, noćnih klubova, svadbenih salona, dok tržni centri i stočna pijaca neće raditi za vikend", dodao je Radojičić.

On je istakao da je primarni cilj prevencija širenja broja zaraženih, te pozvao građane da poštuju i ove dodatne preventivne mjere.

"Procjena je da će biti još pozitivnih slučajeva imajući u vidu da se broj zaraženih povećava i u susjednim državama", rekao je Radojičić.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović rekla je da higijensko-epidemiološka služba radi na epidemiološkom ispitivanju lica koja su bila u kontaktu sa nova četiri lica pozitivna na virus korona.

"Trenutno pod zdravstvenim nadzorom imamo 211 lica, a 59 lica je u kućnoj izolaciji. U posljednja 24 časa u Dom zdravlja se javilo 17 lica sa simptomima sličnih gripi i 310 lica sa simptomima akutne repiratorne infekcije", navela je Todorovićeva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da su još četiri lica zaražena virusom korona i da ih je sada ukupno osam u Srpskoj


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: