Treći slučaj zaraze virusom korona u Srpskoj; Zaražen muškarac iz Čelinca | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Treći slučaj zaraze virusom korona u Srpskoj; Zaražen muškarac iz Čelinca

Izvor: RTRS | Datum:07.03.2020.

Treći slučaj zaraze virusom korona u Srpskoj. Zaražen je muškarac iz Čelinca, koji je sa prvim zaraženim doputovao iz Italije u istom automobilu.

 
Treći zaraženi, sredovječni muškarac iz Čelinca, boravio je u Italiji, iz koje se u istom automobilu vratio sa prvozaraženim. Nema značajnijih simptoma bolesti.

- Nadležne institucije i higijensko-epidemiološke službe obavljaju svoj posao s ciljem zdravstvenog zbrinjavanja ove osobe, kao i pronalaženja osoba koje su bile u bliskom kontaktu s tom osobom - rekao je Šeranić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je da će osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa zaraženim licem iz Čelinca, koje je trenutno u dobrom opštem stanju i nema značajnih kliničkih simptoma virusa korona, biti stavljene u četrnaestodevnu izolaciju.

Građani da ostanu mirni, jer je i ovaj slučaj oboljenja očekivan i nema razloga za paniku, uvjerava ministar. Kada je u pitanju komunikacija sa zdravstvenim ustanovama upozorava da građani treba da daju istinite informacije.

- Važno je da građani u vezi sa virusom korona daju istinite informacije jer svaka neistina može da odvede epidemiološku istragu u pogrešnom pravcu i zakomplikuje situaciju - poručio je Šeranić.

Najviše osoba pod nadzorom je u Banjaluci – njih 118. U izolaciji su 52. Sada je, kažu stručnjaci, najvažnije da se izolacija shvati krajnje ozbiljno, jer se na taj način sprečava potencijalno širenje virusa. Ona važi za sve kojima je naložena i svima su uručeni nalozi za njeno poštovanje.

- Naš osnovni cilj je da svakog oboljelog odmah prepoznamo i izolujemo i da spriječimo dalje širenje virusa u Srpskoj - rekla je Jela Aćimović iz Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

Otac i sin kod kojih je ranije potvrđen virus korona osjećaju se dobro.

- I danas ta dva pacijenta su bez temperature, bez kašlja i bilo kakvih simptoma. Urađeni su svi laboratorijski nalazi koji su kod pacijenata uredni - istakao je Zvezdan Rajkovača sa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Već tri sedmice u Banjaluci su i stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije i navode – zdravstveni sistem Srpske spreman je za pojavu virusa korona još od januara.

- Ovo je prvi scenario, u kojem imate nekoilko slučajeva koji su uvezeni. Zna se tačko odakle je došao virus, imamo jedan kontakt koji je unutar porodice. Naredni scenario o kojem možemo govoriti, a koji se ovdje trenutno ne dešava, koji se dešava u drugim zemljama EU kao što je Italija, to su klasteri gdje ima više zaraženih, gdje se preporučuju druge mjere. I imamo treći scenario, kada se dešava širenje bolesti unutar zajednice. Nismo blizu ni drugom ni trećem scenariju - istakao je Mirza Palo predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Upravo zbog toga, za sada nije planirano otkazivanje javnih događaja. Nastava je, do ponedjeljka, otkazana jedino u banjalučkoj školi "Branko Ćopić", koju pohađa dječak kod kojeg je potvrđen virus.

- Ukoliko se ovakva situacija zadrži do ponedeljka, da nema bilo kakvo pogoršanja, moći će da se nastavi redovna nastava u OŠ "Branko Ćopić". U svim drugim školama ona svakako redovno traje - rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

U Srpskoj je na virus korona testirano 58 osoba. Institut za javno zdravstvo na raspolaganju ima 500 testova, a Univerzitetski klinički centar 150. Planirana je nabavka još 300 testova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: