Održana tradicionalna Svetosavska besjeda | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Održana tradicionalna Svetosavska besjeda

Izvor: Srna | Foto: Top portal | Datum:01.02.2020.

U Narodnom pozorištu Mostar danas je održana Svetosavska besjeda koja se tradicionalno organizuje od 2009. godine, a prvi put je u ovom gradu to učinio čuveni pjesnik Aleksa Šantić 1883. godine.

Na Svetosavskoj besjedi su nastupili učenici Prosvjetne škole iz Mostara, koji pohađaju pravoslavnu vjeronauku, te učenici iz Gacka sa predstavom "Iz vremena u vječnost", koju je režirala vjeroučitelj Ivana Hrnjez.

Besjedu je održao sveštenik Duško Kojić koji je naglasio da je Sveti Sava jedan od rijetkih ljudi u istoriji čovječanstva pred kojim se zanijemi kada se zastane.

On je istakao da je jedna dimenzija Savine ličnosti, koja je bila presudna da postane krajeugaoni kamen srpskog postojanja, njegovo voljno raspeće kroz posvećenost svetoj ideji.

"Ta ideja jeste krst satkan od potrebe da žrtvuje sebe za druge i želje da u svoj narod uvede red i poredak", istakao je sveštenik Kojić.

On je napomenuo da se Sveti Sava na društvenom planu bavio najvažnijim djelatnostima za život jedne zajednice – prosvjetom i medicinom, te je zbog toga pokazao da je njegova vizija bila dalekosežnija od vizije svih drugih velikih duhova koji su postojali i postoje u srpskom narodu.

"Jedan mudrac našeg doba je rekao: `Ako bi danas Sveti Sava došao u Crnu Goru, svoju postojbinu, u Hercegovinu, svoju zemlju humsku, u Bosnu i Srbiju, svoju otadžbinu – vidio bi da ni poslije toliko vijekova njegova vizija nije ostvarena, ali da je i sada, kao i tada, najvažnije upravo ono za šta se i on borio - red, poredak, pravo i pravda, prosvjećivanje i liječenje ljudi`", naveo je Kojić.

U besjedi je Kojić naveo da bi "Sveti Sava danas sigurno pitao zašto vlada bezakonje, zašto nema dovoljno reda, zašto nema dovoljno truda u crkvama, školama, bolnicama, i zašto su braća ljubomorna jedni na druge, zašto se svađaju i mrze".

"Kao neko ko služi Božanstvenu Liturgiju, pokušaću da, u duhu Svetoga Save predložim da bismo mogli više da radimo na sebi i na drugima, ne bismo li naša zemlja, naš grad i mi sami makar malo zaličili na onakvo mjesto i ljude kakvim nas on želi vidjeti", poručio je sveštenik Kojić.

Svetosavsku besjedu organizovala je Srpska pravoslavna crkvena opština Mostar i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" - Gradski odbor Mostar.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: