Mještani naselja Do protestvovali protiv izgradnje mini hidroelektrane | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Mještani naselja Do protestvovali protiv izgradnje mini hidroelektrane

Izvor: Dnevni avaz | Datum:29.10.2015.

Mještani naselja Do u opštini Berkovići okupili su se juče na gradilištu mini hidrocentrale ”Do” da mirnim protestima iskažu svoje nezadovoljstvo gradnjom ovog objekta, koji, kako kažu, uništava njihova imanja, ali i samu rijeku Bregavu i mlinice koje su stare više od jednog vijeka, a nalaze se pod zaštitom države.

Mještani naselja Do protestvovali protiv izgradnje mini hidroelektranePrema riječima Novice Škrba jednog od organizatora protesta i mještanina naselja Do, kamenje i zemlja urušavaju se i uništavaju čak i spomenike koji se nalaze pod zaštitom države.

    - Ne pridržavaju se koncesionog ugovora u kojem je striktno podvučeno da ne smije nijedan kamen, a kamoli gromada otići u Bregavu. Međutim, oni zatrpavaju Bregavu, uništavaju rijeku, zatrpali su skroz korito, a čak su ugrozili i riblji fond. Nadzornih organa nema, obraćali smo se lokanoj vlasti, a oni sa seljanima nikada nisu sproveli nikakvu raspravu oko te izgradnje. Ovdje je objekat mlinica, stari austrougarski vodovod i sve je to pod zaštitom države - kazao je Škrba.

Milenko Brkić, čija je bašta zatrpana kaže da njih mještane niko ništa nije pitao, te da su mu ti radovi uništili baštu.

    - Jednu baštu mi je lokalna vlast s Berkovića otela i zatrpala, a drugu su potpuno oborili, zidove uništili dolje kod mosta gdje je napravljen. Niko ovdje nije dolazio, niti pitao za nas. Oni su održali Skupštinu lokalne vlasti Berkovića bez prisustva ikoga odavde od mještana. To su radili na svoju ruku I kažu da su pozvali ljude preko radija da će biti ta opštinska konferencija međutim, nema svako ni radio - ogorčen je Brkić.

Slaven Škrba, jedan od mještana Dola, kaže da mu je ugrožen mlin te kuća, koja se nalazi na obali rijeke.

- Prije tri godine sam svojim sredstvima obnovio mlin, a sada su došli da ga ruše. Rijeka Bregava je svima nama ovdje kao majka. Je li ovo pravna država? Nije - kazao je Slaven Škrba.

Avdo Elezović iz Stoca, koji je zajedno s nekoliko prijatelja došao da podrži proteste mještana Dola, kaže da će sljedeći protesti biti mnogo veći, a ne isključuje ni obustavu saobraćaja.

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović (SDS), kaže da nije bio upoznat s protestima mještana Dola, iako su nam oni rekli da su uredno sve prijavili, a kako smo mogli vidjeti skup je osiguravala i policija, kojoj je sve bilo najavljeno.

    - Lokalna zajednica je stala iza projekta gradnje minihidroelektrane u naselju Do. Što se tiče odvijanja radova, do sada imamo informaciju da sve teče planiranom dinamikom i u skladu s pravilima koja su zadata, s važećim građevinskim dozvolama, ekološkim dozvolama, energetskom dozvolom... Opština Berkovići, nakon što je saznala da postoji određeno nezadovoljstvo mještana naselja Do i kada je to postalo zvanično, će obavjestiti nadležne organe. Dakle mi nikakve nadležnosti nemamo, ali svakako nam je u interesu da se projekat odvija u skladu s pravilima koja su zadata raznim vrstama dozvola - zaključio je Abramović i dodao da oni imaju dobru saradnju sa vlasti u susjednoj Opštini Stolac i od njih nisu nismo dobili nikakvo obavještenje da postoji neko nezadovoljstvo građana.

Evelin Marušić, inženjer u firmi na projektu izgradnje minihidroelektrane “Do” kaže da oni rade sve po projektu.

    - Trenutno izvodimo radove na dovodnom kanalu. Ovo je centrala snage dva megavata sa vodozahvatnom građevinom i kanalom dužine 1.250 metara, mašinskom zgradom. Izvodimo prema građevinskoj dozvoli, koncesionom ugovoru, trenutno se radi na izgradnji dovodnog kanala, mašinskom putem čistimo teren, izvozimo zemlju. Kompletna dokumentacija je tu, dolazili su inspekcijski organi kontrolisali dokumentaciju, tako da je sve uredno što se toga tiče. Čuli smo pritužbe građana mi tu radimo, kanal je uz samu Bregavu.

Ukoliko se desi neko kamenje da je palo ono će se izvaditi. Kanal je tek u pripremoj fazi, sve što se desi neke štete, to će se sanirati - kazao je Marušić i dodao da je izvođač radova firma "Euroizgradnja" iz Kiseljaka a radovi bi trebali biti završeni do jula 2016. godine.

P.M. / Dnevni avaz


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: