Održano predavanje na temu 'Marketing za male poljoprivredne proizvođače' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Održano predavanje na temu 'Marketing za male poljoprivredne proizvođače'

Izvor: Radio Trebinje | Datum:24.02.2019.

Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje u saradnji sa Gradom Trebinjem i Hercegovačkom kućom organizovali su predavanje na temu „Marketing za male poljoprivredne proizvođače“.

Gost predavač bila je  Iris Stojko, direktor za razvoj tržišta  i korporativne komunikacije, digitalnog razvoja i kontakt centra iz Minhena.

Dugodišnje iskustvo stekla je obavljajući poslove marketing menadžera brenda  i razvoja poslovanja, globalnog stratega za društvene medije, specijaliste za odnose sa kupcima. Njena polja interesovanja vezana su za: strategiju tržišta, strategiju brenda, društvene medije, digitalni marketing i marketing komunikaciju.

Cilj predavanja bio je vezan  za aktivnosti osnaživanja “malih” poljoprivrednih proizvođača koji svoje proizvode plasiraju u Hercegovačkoj kući, kako bi se prenijelo stručno znanje da bi usavršili svoju ideju i razvili svoj biznis, i đelovali strateški u polju marketinga i brendiranja.

Zašto baš ova tema? Zašto baš ova ciljna grupa?

U današnjem okruženju u kojem posluju proizvođači poljoprivrednih proizvoda važan uticaj na tržište imaju kupci. Staviti kupca na prvo mjesto u poslovnom planiranju nije samo po sebi teško, ali je to u praksi mnogo teže ostvariti. Kada bi to bilo toliko jednostavno nijedan posao ne bi propao.

Opšti rast životnog standarda, smanjenje porodice, sve veća zaposlenost žena, i povećanje svijesti o potrebi za očuvaje okoline, povećanje svijesti o povezanosti prehrane i zdravlja, snažno su uticali na promjene o potražnji poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda. Današnji proizvođači ostaju sve izbirljiviji, što predstavlja priliku, ali i izazov za proizvođače poljoprivredno-prehrambrenih proizvoda.

U takvoj situaciji proizvođačima preostaje ponuditi proizvode s dodatom vrijednošću koji će biti valorizovani od strane potrošača. Zato marketing, odnosno vođenje preduzeća prema zahtjevima tržišta dobiva sve više na značaju. Marketing nije svemoćno sredstvo za današnje probleme poljoprivrednika. Međutim, on je jedno nezaobilazno pomoćno sredstvo, kako bi se uz sve jaču konkurenciju, moglo opstati na tržištu.

Teme koje su se otvorile na predavanju vezane su  za glavne korake za razvoj biznisa, pozicioniranje na tržištu, konkurentnost, proces brendiranja eko proizvoda, regulativa u EU (dekalracije, sertifikati i slično) po pitanju plasmana i prodaje, kreativni primjeri kako se od postojeće sirovine može napraviti neki nus-proizvod, uz postojeće asortimane šta se još može dodati a da postojeća tehnologija može podržati, šta je to važno kod proizvoda (kvalitet, inovativnost, funkcionalnost, asortiman, pakovanje, etiketiranje, označavanje proizvoda, prodajni servis, cijena).


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: