Meteorolozi pojasnili: U Trebinju zabilježeni i jači vjetrovi, ALI NIKADA OVAKVI UDARI U KONTINUITETU | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Meteorolozi pojasnili: U Trebinju zabilježeni i jači vjetrovi, ALI NIKADA OVAKVI UDARI U KONTINUITETU

Izvor: Radio Trebinje | Datum:23.02.2019.

U trebinjskoj Meteorološkoj stanici kažu da njihovi mjerni aparati jesu bilježili jače udare vjetra, ali ne pamte da su ti udari ikada bili ovako uporni kao protekle noći i danas.

„Mi smo nekad bilježili i udare vjetra do 120 kilometara na čas, ali nismo bilježili  takve udare u kontinuitetu. Značajno je napomenuti da smo u toku noći i cijelog dana imali u kontinuitetu jake olujne udare bure, lokalno i sa orkanskim“, kaže za Radio Trebinje Predrag Palikuća iz Meteorološke stanice Trebinje.

On je pojasnio da su značajni udari bure počeli još sinoć u 22 časa – 15 metara u sekundi, odnosno 50 kilometara na čas.

„Sjeveroistočni vjetar je u noći pojačavao – tako da je u 3 časa i 40 minuta dostizao olujnu jačinu – 18 metara u sekundi, odnosno 65 kilometara na čas. Najjači udari bure zabilježeni su jutros u 4 časa i 20 minuta – 25,5 metara u sekundi, odnosno 92 kilometra na časa, kada je olujna bura poprimala karakter orkanskih udara“, ističe Palikuća.

Bura nije jenjavala ni tokom jutra i poslijepodneva, kada su bilježeni česti udari veći od 20 metara u sekundi.

Palikuća napominje da će prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS bura i dalje biti jaka, olujna, lokalno sa orkanskim udarima, a njeno slabljenje možemo da očekujemo tek u nedjelju na ponedjeljak.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: