Olakšana prijava prebivališta ili boravišta u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Olakšana prijava prebivališta ili boravišta u Trebinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:01.02.2019.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske /MUP/, a uz podršku švedskog donatorskog projekta za unapređenje zemljišne administracije u BiH /CILAP/ počinje realizaciju pilot projekta u okviru kojeg će građanima Trebinja i Modriče biti olakšana prijava prebivališta ili boravišta – saopšteno je iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Naime, u okviru realizacije CILAP projekta, RUGIPP je uspostavila centralni adresni registar, te zajedno sa lokalnim službama za grad Trebinje i opštinu Modriča, formirala lokalne adresne registre u digitalnom obliku”, kažu u ovoj upravi i dodaju da podatke ovih servisa RUGIPP će putem posebnog telekomunikacionog linka razmjenjivati sa MUP-om Srpske pa će službenici MUP-a prilikom prijave, odjave ili promjene prebivališta, boravišta kao i promjena adrese nepokretnosti preuzimati tačne podatke o nazivu katastarske opštine, broju katastarske parcele kao i vlasniku, odnosno korisniku parcele na kojoj se nalazi objekat.

U saopštenju se navodi da građani koji su vlasnici nekretnina neće morati da od različitih institucija, na više lokacija prikupljaju dokumentaciju kojom potvrđuju da li postoji određena adresa, kakav se objekat nalazi na toj adresi i ko je vlasnik parcele na kojoj se objekat nalazi, a u kojem žele prijaviti prebivalište ili boravište.

U realizaciji ovih projekata učestvuju i Grad Trebinje i Opština Modriča, s obzirom da su nadležni za određivanje naziva ulica, numerisanje objekata, kao i ažuriranje adresa.

Uspostavljanje elektronskih evidencija o nekretninama i adresama na kojima se nalaze te nekretnine, kao i razmjena podataka olakšaće najprije prijavu prebivališta i boravišta građanima Trebinja i Modriče, a realizacija ovog projekta planirana je u budućnosti i u ostalim gradovima i opštinama Republike Srpske. Pozitivne ocjene na aktivnosti preuzete na uspostavljanju adresnih registara, kao i ostalim aktivnostima u okviru CILAP projekta, pozitivno su ocijenili i članovi Upravnog odbora ovog donatorskog projekta na godišnjem sastanku održanom od 30. januara do 1. februara 2019. godine u Trebinju“, kažu u saopštenju RUGIPP-a.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: