Manastir Zavala proslavio krsnu slavu | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Manastir Zavala proslavio krsnu slavu

Izvor: herceg tv | Datum:04.12.2018.

Svetom liturgijom koju je služio episkop zahumsko–hercegovački i primorski Dimitrije, svečanom litijom i lomljenjem slavskog kolača, danas je proslavljena slava Manastira Zavala – Vavedenje Presvete Bogorodice.

Episkop zahumsko – hercegovački i primorski  Dimitrije u prigodnoj besjedi  rekao je da bratstvo ovog manastira čuva predanje monaškog života.

Episkop je istakao da je monaški život zapravo život po Jevanđelju, na jedan drugačiji način izražen, ali u suštini jedan isti život za sve.

Jevanđelje, njegov krst i Hristovo vaskrsenje to nam je zajedničko, a okolnosti određuju kako ćemo taj jevanđeljski život da provedemo. Svima nam je zajednička radost spasenja”, rekao je episkop Dimitrije.

Iguman Manastira Zavala Vasilije rekao je da Presveta  Bogorodica svima treba da posluži kao primjer.

Danas je praznik duhovnog rođenja Presvete Bogorodice i njenog ulaska u hram. Početak našeg duhovnog rođenja je krštenje, alii nakon toga treba da nastavimo cijeli život sa vrlinama, jer samo tako ćemo spasiti sebe i dovesti u zajednicu sa Bogom”, rekao je iguman Vasilije.

Vršilac dužnosti gradonačelnik Trebinja istakao je da veliki broj vjernika pokazuje koliko Manastir Zavala znači za Trebinje, Hercegovinu i cijeli pravoslavni narod.

Mislim da sva okupljanja u manastirima trebaju samo da nas jačaju i da razmišljamo o budućnosti , posebno kada su teška vremena, upravo tada se naš narod i ujedinjavao”, rekao je Ćurić.

On je rekao da trebamo razmišljati o tome da svi pripadamo jednom narodu, posebno zbog dešavanja u Crnoj Gori.

Obilježavanju slave tradicionalno prisustvovali su brojni vjernici koji su stigli iz svih dijelova Hercegovine.

Ljubica Ivezić iz Trebinja kaže da joj manastir Zavala, kao i sam praznik puno znači.

Bez vjere u Boga nema nam života. Ovo mjesto je posebno, predivno, upravo odavde je krenuo Sveti Vasilije Ostroški” , rekla je Ivezićeva.

Radivoje Stajčić iz Ljubinja kaže da svake godine dolazi u Zavalu za ovaj praznik.

Ovo je praznik koji se ne propušta. Inače idem u sve naše svetinje na ovako velike događaje”,  kaže Stajčić.

Manastir Zavala nalazi se na obodu Popovog polja i pedesetak kilometara udaljen je od Trebinja. Nalazi se u federalnoj opštini Ravno.

Tokom proteklog rata oštećeni su crkva i prateći objekti manastira.

Nakon rata obnovljeni su crkva i konak, izvršena restauracija fresaka, a vratilo se bratstvo manastira.

U Manastiru Zavala zamonašio se i Sveti Vasilije Ostroški.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: