U trebinjskom zatvoru kaznu služe i društveno korisnim radom | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U trebinjskom zatvoru kaznu služe i društveno korisnim radom

Izvor: rtrs | Datum:19.11.2018.

Kazneno - popravni zavod Trebinje, jedna od šest takvih ustanova u Republici Srpskoj, zatvorenicima pruža mogućnost radno-okupacione terapije. Osuđenicima i pritvorenicima ta mogućnost je pružena na osnovu odredbi Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

S obzirom na to da je Kazneno-popravni zavod u Trebinju ustanova poluotvorenog tipa, poslovima unutar ustanove i kroz radne grupe, radno-sposobnim licima pružena je mogućnost da vrijeme boravka u ustanovi dijelom provedu radno.

Sami grade sportski teren, a u svom odjeljenju u Dužima, rade u farmama svinja i koka - nosilja.

Ove godine, KPZ je, na javni poziv Grada, dobio 20 hektara zemljišta u Mokrom polju, na 30 godina korišćenja.

Cilj je da pritvorenici i osuđenici, kroz rad, donesu korist društvu i, kada iziđu iz ustanove, da se normalnije vrate svakodnevnom životu.

"Na kraju krajeva, ovakva lica doprinosiće razvoju ustanove i grada, time što će praviti nove proizvode. Ovaj primjer treba da slijede i drugi KPZ u Republici Srpskoj", navodi Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

"Ovim društvo pokazuje da se nije odreklo takvih lica, osuđuju se njihova loša djela, a ne oni kao ljudi, pružena im je prilika da se dokažu u pozitivnom svjetlu", kaže Slaviša Janković, direktor Kazneno - popravnog zavoda Trebinje.

Nažalost, oko 60 odsto njih koji izdržavaju kazne su povratnici u krivičnim djelima ili prekršajima.

Kazneno-popravni zavod, u prisustvu predstavnika lokalnih i republičkih institucija, ustanova i preduzeća s kojima Zavod sarađuje, proslavio je krsnu slavu Milostivi Samarjanin.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: