PU Trebinje: Maloljetnici počinili 14 krivičnih djela za deset mjeseci | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

PU Trebinje: Maloljetnici počinili 14 krivičnih djela za deset mjeseci

Izvor: radio trebinje | Datum:14.11.2018.

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Trebinje za deset mjeseci evidentirano je 14 maloljetnika kao izvršioca krivičnih djela. Ovo je zabrinjavajući podatak koji je posebno istakao Žarko Laketa, načelnik ove Policijske uprave, na današnjoj redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare.

„Ono što uvijek ističem je da bez obzira na naš rad i na rad određenih institucija, najmanja pažnja posvećena maloljetnicima je od strane roditelja. I ovdje ponovo dolazimo do pitanja – Da li roditelji znaju gdje se njihova djeca kreću, šta rade i čime se bave?“, priča Laketa i dodaje da su ovi maloljetnici počinili krivična djela krađe, teške krađe, tjelesne povrede, a bilo je i teških tjelesnih povreda kao i jedno krivično djelo „Sprečavanje službenih lica u obavljenju dužnosti“.

On kaže da su ovo zaista zabrinjavajući pokazatelji bez obzira na rad policije, škola i drugih ustanova i da je neophodno da se u budućem periodu roditelji više pozabave ovom temom.

Jedna od zabrinjavajućih tema na današnjoj konferenciji za novinare bila je i bezbjednost saobraćaja. Laketa kaže da bez obzira na redovne aktivnosti koje MUP provodi kao i PU Trebinje, nisu zadovoljni stanjem bezbjednosti u saobraćaju u proteklih deset mjeseci.

„Ovo govorim za prvih deset mjeseci uopšte. Broj saobraćajnih nezgoda je veći za 11 % u ovoj godini u odnosu na 2017. Broj poginulih u ovoj godini je 9, a u prethodnoj četiri. Broj teže stradalih lica u odnosu na uporedni period je manji a sa lakše povrijeđenim je veći. Materijalna šteta je veća u odnosu na 2017. godinu“, kaže on.

PU Trebinje je u 2018. godini vršila niz republičkih i lokalnih akcija, među kojima je i posljednja koja je organizovana od 15 – 31. oktobra, s ciljem sankcionisanja nekorištenja bezbjedonosnih pojaseva, sigurnosnih sjedalica,  kao i korištenja mobilnih telefona u toku vožnje.

„Ukupno na području koje mi pokrivamo kontrolisano je 1672 vozila, 31 vozač je kažnjen za upotrebu mobilnog telefona u vrijeme vožnje , 670 vozača i suvozača je kažnjeno za korištenje bezbjedonosnog pojasa. Bez obzira na kontrole i akcije, zabrinjava činjenica da toliko vozača ne koristi pojas. Takođe zabrinjava činjenica da je 156 vozača kažnjeno jer ne voze djecu na propisan način“.

Od 1. do 5. novembra je organizovana akcija „Prekoračenje brzine i vožnja pod dejstvom alkohola“ i od 320 kontrolisanih učesnika u saobraćaju  kažnjeno je 20 vozača zbog prekoračenja brzine, a da je kod četiri vozača nađeno više od 1,51 gram alkohola u organizmu, a da je šest vozača zbog alkohola bilo lišeno slobode , zaključio je Laketa i najavljuje još veću i kvalitetniju kontrolu saobraćaja u narednom periodu, kao i veće prisustvo policije na saobraćajnicama.

U nedjelju 18. novembra Policijska uprava Trebinje će realizovati preventivnu akciju podjele letaka svim učesnicima u saobraćaju povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Na današnjoj konferenciji za novinare rezultate centra u proteklom mjesecu predstavili su Siniša Laketa, načelnik Sektora policije Trebinje i Bojan Dabić, načelnik Kriminalističke policije.

Laketa je podsjetio da je u oktobru evidentirano 25 narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 35 prekršaja. Evidentirana su 33 učinioca prekrašaja.

Načelnik kriminalističke policije Bojan Dabić, naveo je da je ova PU Trebinje u proteklom mjesecu evidentorala 25 krivičnih djela, manje za 16,7% odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: