Trebinje u borbi protiv dijabetesa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje u borbi protiv dijabetesa

Izvor: radio trebinje | Foto: herceg tv | Datum:14.11.2018.

Povodom svjetskog dana borbe protiv dijabetesa danas je na Trgu slobode organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi i kros glavnim gradskim ulicama u kome su učestvovali trebinjski osnovci.

Akciju je organizovalo Udruženje dijabetičara Trebinje u saradnji sa trebinjskim zdravstvenim ustanovama, medicinskom školom i Gradom Trebinjem.

Prema riječima Nade Bijedić, predsjednice udruženja, na području Trebinja registrovano je preko 2.450 dijabetičara tipa A i B.

„Taj broj je, nažalost, veći, jer na dva registrovana dijabetečira jedan je neotkriveni, pa je cilj ovakvih akcija podizanje svijesti građana“, navela je ona.

Bijedićeva je rekla da su održane akcije mjerenja šećera u krvi u seoskim područjima, ali i učenicima osnovnih škola.

„Što se tiče osnovaca odziv roditelja da se njihova djeca kontrolišu je bio mali. Od 2.600 djece roditelji su dali saglasnost da se šećer u krvi mjeri za oko 600 osnovaca. Veliki je broj gojazne djece, uglavnom, zbog brze hrane, ali za sada nije otkriven dijabetes“, istakla je ona.

Ona je najavila da će se ove akcije nastaviti i narednih godina.

Podsjetila je da se ovogodišnja akcija održava pod sloganom „Porodica i dijabetes“, jer se porodica mora staviti u centar pažnje, pošto je bez njene podrške teško liječiti šećernu bolest.

Udruženje dijabetičara Trebinje uručilo je zahvalnice predstavnicima trebinjske Bolnice, Doma zdravlja, Grada Trebinja i drugima koji im pomažu u radu.

Obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa završava predavanjem prim. dr Slavice Turanjanin, endokrinologa, o prevenciji komplikacije dijabetesa i načinima postizanja dobre kontrole ove bolesti, te prezentacijom ljekara iz Centra za hiperbaričnu medicinu „Baromed“ Trebinje o ulozi hiperbarične medicine u liječenju komplikacija dijabetesa.

Predavanja počinju u 18 časova, u maloj sali HET-a.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: