Trebinje: Naučnim skupom počelo obilježavanje vijeka od oslobođenja grada | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Naučnim skupom počelo obilježavanje vijeka od oslobođenja grada

Izvor: srna | Datum:12.11.2018.

Dvodnevna manifestacija povodom stotinu godina od oslobođenja grada u Velikom ratu počela je danas naučnim skupom "Oslobođenje Trebinja u Prvom svjetskom ratu".

Naučni skup otvorio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je učesnicima rekao da upravo oni treba da prezentuju istorijske argumente i okolnosti u kojima su se Trebinjci odazvali i dali doprinos oslobođenju svog grada i izrazio očekivanje da će nakon skupa nastati i zvanični dokument u kojem će biti sačuvani svi zaključci. 

Petrović je zahvalio svima koji su 13. novembar imenovali za Dan oslobođenja Trebinja. 

"Ovo je datum koji nas sve može okupiti na jedno mjesto, oko kojeg nema sporenja i datum kada su naši preci dali veliki doprinos oslobođenju Trebinja, ali i cijele Hercegovine", rekao je Petrović. 

On je dodao i da Trebinje nije zaboravilo svoje pretke.

"Spomenuću samo kapelu na Klobuku, koju je šest godina nakon završetka rata napravio kralj Aleksandar, a mi smo je nakon toliko godina obnovili", rekao je Petrović. 

Petrović je podsjetio da su mnoge generacije utkale svoje živote u temelje srpske države. 

"Nama ostaje kao opomena da se sjećamo svih poginulih boraca, i da čuvamo Republiku Srpsku", rekao je Petrović. 

Predsjednik Skupštine grada Trebinje Dragoslav Banjak rekao je da će na skupu biti obrađene različite teme. 

"Univerzitetski profesori i stručni radnici analiziraće vojne operacije koje su se vodile na ovom prostoru, ali i društvene i političke okolnosti koje su doprinijele formiranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", istakao je Banjak. 

Banjak je naglasio da će se najviše razgovarati o žrtvama koje je podnio srpski narod u Prvom svjetskom ratu. 

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da je sasvim logičan ovakav skup u Hercegovini, koja je dala važna naučna imena u srpskoj istoriografiji, poput Milorada Ekmečića, Vladimira Ćorovića i mnogih drugih. 

"Upravo zbog toga ćemo na ovom naučnom skupu razmotriti razne teme koje se tiču Hercegovine u Prvom svjetskom ratu", rekao je Mastilović. 

Mastilović je dodao da je 1918. godina - godina koju je potrebni stalno izučavati. 

"Srpsko nacionalno pitanje nije bilo riješeno u Jugoslaviji i upravo zato, moramo se stalno vraćati na ovu godinu", rekao je Mastilović. 

Obilježavanje 100 godina od oslobođenja Trebinja danas će biti nastavljeno izložbom "Hercegovina u prvoj Jugoslaviji 1914-1941", koja će u 18.00 časova biti otvorena u trebinjskom Muzeju Hercegovine. 

U Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg će u 19.00 časova nastupiti banjalučki hor "Jedinstvo". 

Sutra će biti održana i svečana sjednica Skupštine grada u 11.00 časova u trebinjskom Kulturnom centru, u kojem će biti održana i svečana akademija "Stanite, galije carske" od 20.00 časova


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: