Trebinje: Obuka o mogućnostima finansiranja energetski efikasnih objekata | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: Obuka o mogućnostima finansiranja energetski efikasnih objekata

Izvor: srna | Datum:02.11.2018.

U Gradskoj upravi Trebinje organizovana je obuka za predstavnike javnog i privatnog sektora o mogućnostima finansiranja energetski efikasnih objekata, u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj", koji realizuje Razvojni program UN.

Projektni asistent Danijela Kardaš rekla je da se projekat "Zeleni ekonomski razvoj" sprovodi od 2013. godine od kada su realizovane brojne aktivnosti na terenu. 

"Jedna od najznačajnijih jeste osnivanje Revolving fonda, kao finansijskog mehanizma koji ima za cilj održivost ideje energetske efikasnosti i kada se projekat završi", rekla je Kardaševa. 

Ona je navela da se sredstva koja se povlače iz ovog fonda, vraćaju iz postignutih ušteda, nakon sprovođenja mjera energetske efikasnosti. 

"Sredstva se zapravo sama vraćaju, iako su kreditna", rekla je Kardaševa. 

Ona ja dodala da je Revolving fond uspostavljen na teritoriji Republike Srpske, iako još nije operativan zbog nedostataka sredstava. 

Predstavnik "Ceteor" kompanije iz Sarajeva Džana Jusufović rekla je da je planirano da se obuka provede u deset lokalnih samouprava u Republici Srpskoj i FBiH. 

"Odziv je za sada dobar. Trebinje je šesti grad u kojem provodimo ovu edukaciju", rekla je Jusufovićeva. 

Putem ovog projekta, koji finansira Vlada Švedske, u BiH je urađeno 167 infrastrukturnih objekata, uspostavljen je i informacioni sistem za praćenje potrošnje energije u javnom sektoru i organizovane radionice za djecu i mlade. 

Partneri u realizaciji su Fond za zaštitu životne sredina i energetsku efikasnost Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine FBiH, Privredna komora Republike Srpske, Gospodarska komora FBiH, Savez opština i gradova Republike Srpske i Savez opština i gradova FBiH.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: