Trebinje priprema dvodnevni program za STOGODIŠNJICU OSLOBOĐENJA | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje priprema dvodnevni program za STOGODIŠNJICU OSLOBOĐENJA

Izvor: radio trebinje | Datum:01.11.2018.

U Trebinju će svečanom sjednicom Skupštine grada Trebinja i nizom programa 12. i 13. novembra biti obilježeno 100 godina od oslobođenja Trebinja u Prvom svjetskom ratu.

U čast stogodišnjice ovog važnog događaja u istoriji Trebinja, prvog dana obilježavanja biće organizovan naučni skup pod nazivom „Oslobođenje Trebinja u Prvom svetskom ratu“, na kojem će učestvovati deset eminentnih istoričara iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je za Radio Trebinje da će naučni skup biti prilika da se daju odgovori na brojne do sada nedovoljno rasvijetljene teme, a koje se ne odnose samo na konkretan događaj – ulaska srpske vojske u Trebinje, već i na mnoge druge procese usko vezane za ovaj datum, a od interesa su ne samo naučne, nego i šire javnosti.

Tako će biti govora i o položaju Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, o društveno-ekonomskim odnosima u Trebinju neposredno pred Prvi svjetski rat, u toku rata i nakon oslobođenja, naravno, i o stradanju Hercegovaca tokom rata, koji su upućivani u brojne logore ili su brutalno ubijani samo zato što su imali drugačije vizije ovih prostora od austraugarskih vlasti. Sve ove teme biće osvijetljene sa više aspekata  i uvjeren sam da će doprinijeti ne samo podsjećanju na taj važan datum – već će imati i uži, istorijski i naučni značaj: što ćemo dobiti odgovore na mnoga pitanja koja smo postavljali u proteklom periodu, a do sada nisu razmatrana“, istakao je Banjak.

U radu skupa učestvovaće Jelica Ilić iz Narodnog muzeja iz Zaječara, Tripko Draganić – Univerzitet Union „Nikola Tesla“ iz Beograda, Borivoje Milošević – Univerzitet u Banjaluci, Milan Micić – u Pokrajinski sekretarijat za kulturu iz Novog Sada, Goran Kiković – Srpsko istorijsko-kulturno društvo „Nikola Vasojević“ iz Berana, Zoran Lakić, član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Miloš Ković – Univerzitet u Beogradu, Draga Mastilović – Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Vladan Virijević sa Univeziteta u Prištini i Goran Vasin sa Filozofskog fakulteta iz Novog Sada.

Istog dana u Muzeju Hercegovine biće otvorene dvije izložbe – „Đeneral Božidar Terzić 1867 – 1939“, koju će prirediti Muzej rudničko-takovskog kraja i izložba „Hercegovina u prvoj Jugoslaviji 1914- 1941“, autora Zorana Mijanovića, istoričara i višeg kustosa Muzeja Hercegovine.

Svečana sjednica Skupštine grada Trebinja biće održana 13. novembra, dodjeljivanjem svečanih priznanja i povelje – najvećeg priznanja Grada Trebinja.

Odbornici trebinjske Skupštine usvojili su na posljednjoj sjednici odluku kojom se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodjeljuje najviše priznanje ovog grada – počasni građanin. Najviše priznanje grada Vučiću je dodijeljeno na inicijativu gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića.

Dvodnevna manifestacija povodom obilježavanja oslobođenja Trebinja u Velikom ratu biće završena Svečanom akademijom,  koja će biti održana u trebinjskom Kulturnom centru.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: