Trebinje domaćin stručnog skupa kardiologa | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje domaćin stručnog skupa kardiologa

Izvor: Radio Trebinje | Foto: ilustracija | Datum:15.09.2018.

Trebinje je ovog vikenda domaćin stručnog skupa Udruženja kardiologa Republike Srpske, na kojem će eminentni predavači iz Srpske i Srbije govoriti o aktuelnim temama iz oblasti liječenja kardiovaskularnih bolesti.

Predsjednik Udruženja kardiologa RS dr Dragan Unčanin podsjeća da je ovo već 5. stručni skup od 2014. godine, te da posebno raduje činjenica da ljekari iz Trebinja i Hercegovine u velikom broju učestvuju na ovim seminarima.

„Ono što smo uspjeli da napravimo, kao u rijetko kojoj sredini, jeste da vaši ljekari u principu delegiraju teme za koje su posebno zainteresovani. I ove godine su to naravno ishemijske bolest srca a dvije teme biće i iz oblasti poremećaja srčanog ritma“, ističe Unčanin.

Prof. dr Aleksandar Lazarević, osnivač i prvi predsjednik društva kardiologa Srpske, podsjeća da je saradnja sa Trebinjem započeta još prije 18 godina – humanitarnim pregledima organizovanim na poziv Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

„Započeli smo i neke projekte sa Bolnicom u Trebinju i nadamo se da će vaša bolnica uskoro početi i sa novim uslugama iz oblasti kardiologije, te da će po tome biti prepoznatljiva u Republici Srpskoj. Ono što Trebinju nedostaje jeste liječenje najtežnih pacijenata sa akutnim infarktom miokarda – i mislim da rukovodstvo Bolnice sada preduzima velike koraka da i ovdje formira salu za kateterizaciju. Čestitam direktoru na svim tim aktivnostima“, istakao je Lazarević.

Menadžment Bolnice Trebinje i ovaj dolazak eminentnih ljekara iskoristiće da ugovori nove angažmane, te proširi i unaprijedi usluge iz oblasti kardiologije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

„Statistika pokazuje da je posljednjih godina povećan broj pacijenata iz Hercegovine sa kardiovaskularnim problemima. Svakog mjeseca dovodimo spoljne saradnike sa Vojno-medicinske akademije iz Beograda i na taj način smo anulirali liste čekanja. I tokom ovog skupa nastojaćemo da dogovorimo sa pojedinim ljekarima neki od projekata – kako bismo unaprijedili zdravstvene usluge iz ove specijalističke oblasti u našoj bolnici“, ističe Borislav Grubač, direktor Bolnice Trebinje.

Kardiolozi upozoravaju da su i kod nas i u svijetu kardiovaskularne bolesti, uz maligna oboljenja, vodeći uzrok smrtnosti, zbog čega one imaju status masovnih nezaraznih bolesti.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: