Trebinje: 'Sonata' ugostila osoblje i pacijente Psihijatrijske bolnice Sokolac | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Trebinje: 'Sonata' ugostila osoblje i pacijente Psihijatrijske bolnice Sokolac

Izvor: Radio Trebinje | Datum:07.06.2018.

Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Sonata“ iz Trebinja priredilo je večeras u hotelu Leotar poetsko-muzički program i druženje svojih članova sa osobljem i pacijentima Psihijatrijske bolnice Sokolac, koji na poziv ovog udruženja borave u dvodnevnoj posjeti Trebinju.

Predsjednik udruženja Miholjka Janković kazala je da „Sonata“ već 18 godina vodi brigu o ljudima sa problemima mentalnog zdravlja, a koji su nakon hospitalizacije i otpuštanja iz psihijatrijskih ustanova uglavnom prepušteni sami sebi.

 „Radimo na koordinisanju brige o tim pacijentima ali i svima kojima je potrebna duša i mir u duši, bavimo se isključivo psihoterapijom, kroz komunikaciju i radnu okupaciju, ali i izlete i druženja sa drugim organizacijama i udruženjima“, istakla je Janković, dodajući da udruženje danas broji 85 članova, među kojima su mnogi uspješni i u različitim oblastima kreativnog izražavanja.

Dio tog stvaralaštva predstavila je pjesnikinja Nataša Stanić, čijoj je zbirci poezije „Ulica Sunčana“ bio posvećen poetski dio programa, u kome su učestvovali i pjesnici Jasminka Kumro i Novica Telebak, dok su prigodnim kompozicijama veče uljepšali učenici Muzičke škole Trebinje.

Goste sa Sokoca pozdravili su predstavnici uprava Bolnice, Doma zdravlja i Centra za mentalno zdravlje Trebinje, a u ime Gradske uprave dobrodošlicu im je poželio načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Zoran Milošević, poželjevši im da se ugodno osjećaju u Trebinju i da upoznaju sve njegove ljepote i znamenitosti.

On je istakao da je briga o mentalnom zdravlju obaveza šire društvene zajednice, dodajući da je u tom smislu Gradska uprava prepoznala i visoko cijeni ulogu  udruženja „Sonata“, koje obavlja duboko human posao i zbog čega će nastojati da udruženju uvijek bude na usluzi.

Direktor Psihijatrijske bolnice Sokolac Biljana Renovica Cvijetić zahvalila je trebinjskim domaćinima na pozivu, dodajući da je svaka pružena ruka podrške pacijentima psihijatijskih ustanova izuzetno važna, posebno u vremenu kada se mentalnom zdravlju ne posvećuje dovoljno pažnje.

Ne sumnjam da će boravak u Trebinju za naše pacijente biti jedno zaista posebno iskustvo, kojim će ‘napuniti baterije’ za jedan duži period“, kazala je Renovica Cvijetić.

Programom posjete predviđeno je da pacijenti sa osobljem Psihijatrijske bolnice Sokolac i svojim domaćinima iz „Sonate“ sutra obiđu i Muzej Hercegovine, Grad sunca, manastir Tvrdoš, Hercegovačku Gračanicu i druge trebinjske znamenitosti


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: