U Trebinju sutra konferencija 'Klimatske promjene, rizici i zajedničko djelovanje u regionu' | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

U Trebinju sutra konferencija 'Klimatske promjene, rizici i zajedničko djelovanje u regionu'

Izvor: Herceg TV | Datum:07.06.2018.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u saradnji sa Gradom Trebinjem organizuje Konferenciju o klimatskim promjenama pod nazivom „Klimatske promjene, rizici i zajedničko djelovanje u regionu“, koja će se održati  sutra u Kulturnom centru Trebinje, sa početkom u 10 časova.

Na Konferenciji se očekuje učešće regionalnih eksperata iz ove oblasti iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Suorganizatori konferencije su Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i JU „Ekologija i bezbjednost Trebinje“.

U organizaciji navode da je cilj konferencije da kroz mišljenja stručnjaka iz regiona skrene pažnju javnosti na posljedice klimatskih promjena, koje su se prethodnih godina značajno odrazile i na region zapadnog Balkana.

Prema podacima Svjetske banke, Republika Srpska i Bosna i Hercegovina, zbog uticaja klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja, od 1990. godine do danas preživjela je 23 prirodne katastrofe. Direktna materijalna šteta procijenjena je na 841 milion dolara, a što je još tragičnije, izgubljeno je najmanje 46 života“, navodi se u saopštenju organizatora i dodaje da je u istom periodu naš region zadesilo oko 100 prirodnih katastrofa, u kojima je izgubljeno 263 ljudska života, a šteta se procjenjuje na 3,6 milijardi dolara.

Podsjećaju da se u Bosni i Hercegovini još saniraju posljedice katastrofalnih poplava iz maja i avgusta 2014. godine, koje su ugrozile gotovo milion ljudi, ili oko 25% populacije, dok je šteta procijenjena na 15% bruto domaćeg proizvoda.

Procjene govore da će i u godinama koje dolaze region trpjeti značajne posljedice, a osim poplava, kao najčešća posljedica spominju se šumski požari“, ističu u organizaciji.

Konferenciju su podržali Mješoviti holding „ERS“, Hidroelektrane na Trebišnjici, Turistička organizacija grada Trebinja, Kulturni Centar Trebinje.

Medijski pokrovitelji su Radio Trebinje, Radio-Televizija Republike Srpske i Herceg TV.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: