Prva faza radova u MRKONJIĆIMA: Razvijati infrastrukturu, redovan duhovni život, a sačuvati autentičnost hercegovačkog sela | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Prva faza radova u MRKONJIĆIMA: Razvijati infrastrukturu, redovan duhovni život, a sačuvati autentičnost hercegovačkog sela

Izvor: Radio Trebinje | Datum:25.04.2018.

Grad Trebinje je raspisao konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima u Popovom polju – potvrdio je za Radio Trebinje Marko Rikalo, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Grada Trebinja.

Vlada Srbije je donirala građanima Trebinja 800 hiljada maraka za početakrekonstrukcije i izgradnje duhovnog centra u Mrkonjićima. U toku je javni poziv na koji mogu da se jave svi zainteresovani građani BiH koji dokumentaciju mogu da dobiju putem portala za Javne nabavke a po Zakonu o javnim konkursima BiH. U toj dokumentaciji se nalazi programski zadatak u okviru koga su date smjernice od strane komisije koju je formirao Grad Trebinje“, kaže Rikalo.

On ističe da je cilj da se cijelo selo Mrkonjići pretvori u duhovni centar.

Da se zaštiti prije svega indetitet koji sačuvan iz starih vremena i da se napravi poklonički centar kako bi prije svega vjernici a onda i turisti sa svih strana mogli da dođu i vide autentično hercegovačko selo, koje sadrži određene primjese mediteranske gradnje i kulture i jedan dio hercegovačke kulture, koja se razlikuje od dalmatinske obale“, ističe Rikalo i navodi da je bitno da se uspostavi i redovan liturgijski život, odnosno da se obezbjede uslovi za stalni boravak određenog dijela monaštva manastira Duži.

Tako da je u prvoj fazi predviđeno da se uradi konak za monahe i sveštenstvo, zatim blagovaonica i konak za goste. Plan je da se ta tri dijela povežu stazama, da se te staze sačuvaju onakve kakve su, da se sačuvaju stare kuće, da se na njima rade sanacije odnosno rekonstrukcije koje bi bile u skladu sa prirodnim nasljeđem i tu će Zavod za zaštitu spomenika, kulture i prirodnog nasljeđa Republike Srpske odigrati ključnu ulogu“, dodaje on i posebno ističe da cijeli ovaj prostor, u svojoj prirodnoj i arhitektonskoj autentičnosti, treba zaštiti u narednom periodu.

Samom ovom donacijom će se odraditi jedan dio, međutim – udariće se kamen temeljac za nastavak izgradnje ovog duhovnog centra a idejnim rješenjem će se održati njegova samoodrživost u budućnosti. Pored toga što će biti duhovni centar, privlačiće veliki broj turista tako da će se ovim idejnim rješenjem morati riješiti i saobraćajni prilazi, odnosno parkinzi, energetsko i snabdjevanje plitkom vodom, rješavanje kanalizacije.“

Radi se o kompleksnom rješenju a rok je prilično kratak za ovakav jedan konkurs.

Moramo biti ekspeditivni i što prije krenemo u realizaciju prve faze kada smo već dobili novac“, zaključio je Rikalo.

Najbolje rješenje po ocjeni komisije biće nagrađeno sa 5.000 , drugo mjesto sa 3.000, treće sa 2.000 KM.

Predsjednik komisije je Marko Rikalo a članovi su : igumanija Petropavlovog manastira mati Pavla, Mrkonjićanin Rade Bošković, nadležni paroh Miloš Lovrić, Veljko Kuštrov i predstavnik Zavoda za zaštitu spomenika, kulture i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

 
Konkurs je otvoren do 23. maja 2018. godine do 12 časova.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: