Vladika Grigorije u Baru: Vladika Rade je otac našeg jezika (FOTO) | Herceg Televizija Trebinje

Društvo

Vladika Grigorije u Baru: Vladika Rade je otac našeg jezika (FOTO)

Izvor: barinfo.me | Foto: barinfo.me | Datum:18.02.2018.

U organizaciji NVO Srpsko kulturno društvo “Slovo ljubve”, barskoj publici je sinoć u sali Dvorca kralja Nikole predstavljena knjiga “Preko praga”, episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

Na promociji su, pored autora, govorili prof. dr Jelica Stojanović, mr Milorad Durutović i prof. Maja Simović, a u muzičkom dijelu programa nastupile su Milena Jaramaz (violina) i Ana Vukčević (klavir).

“Vladiku Grigorija znamo kao dobrog domaćina - skoro dvadeset godina mudro upravlja eparhijom koja mu je povjerena. Znamo ga kao dobrog bogoslova, vrsnog besjednika, a kroz ovu knjigu nam se otkriva i kao izuzetno darovit književnik i dobar pripovjedač”, kazao je u uvodnom obraćanju protoprezviter barski Slobodan Zeković.

Iz zbirke priča “Preko praga”, smatra prof. dr Jelica Stojanović, “izviru duboka osjećajnost i razumijevanje za čovjeka”: “Ovo su od onih emotivno i misaono zasićenih priča, koje se čitaju u toplini ognjišta ili pod ledinom snijega. Svaka ostavi trag. Potresne su i ljekovite. Pričane su jednostavno i jedinstveno, neusiljeno a snažno. Nose lijepu pouku, utjehu, opravdanje, osnaženje, ohrabrenje...”.

U izlaganju svojih impresija o ovom djelu, prof. Maja Simović je navela i da se ono “nameće kao lirsko -meditativna vrsta proze, te kao ispovjest koja služi za oslobađanje od unutrašnjih duševnih previranja”.

A “preći prag” u kontekstu ove knjige, po mišljenju mr Milorada Durutovića, znači prekoračiti granice iskustva.

“Izdržati najstrašnije pragove bola, patnje, nepravde, tuge... straha od smrti, života, rastanka... Preći, najzad, one pragove u sebi samom”, objasnio je mr Durutović i dodao da se nada “da će nas autor uskoro oplemeniti još nekom knjigom koja djeluje umirujuće na naravi”.Na kraju večeri obratio se i autor, vladika Grigorije. Kako je rekao, često ga pitaju kada će i da li će nastaviti pisanje.

“Kad je riječ o pisanju, u ovom gradu i ovoj zemlji, uvijek je potrebno pomenuti onoga koji je najvjerovatnije nedostižan u tom pogledu i koji je naš Puškin ili otac našeg jezika, a to je Petar Petrović II, vladika Rade. Sutra počinje Časni post i uvijek se sjećam, kako je on napisao ‘Luču mikrokozmu’ u vrijeme Časnog posta, i kako je to možda vrijeme za pisanje”, kazao je vladika Grigorije, dodavši da ono “zahtijeva izlaženje izvan sebe i ulazak u jedan drugi odnos sa onim, koji je bićem beskonačan i drugačiji od nas, a koji opet, ne odustaje od nas”.

Prisjećajući se djetinstva, kazao je da je Bar za njega značio nešto “lijepo i daleko”, i to zbog pruge: “Kad sam bio dijete često se govorilo o pruzi Beograd – Bar. Za mene je to uvijek bilo kao neka pjesma. Zamišljao sam kako je ta pruga strašna, duga, a opet lijepa i zanimljiva...”.

Potom je pročitao esej o vozovima i dio priče “Anja”, koja nosi lični karakter.

Zbirku pripovjedaka “Preko praga” objavila je beogradska “Laguna” sredinom prošle godine, a do sada je štampana u pet izdanja. Autor je dobitnik nagrade “Kočićevo pero” i godišnje nagrade “Kočićeva knjiga” za 2017. godinu.


Kategorija: Društvo

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: